Acasă Life Dezvoltare Personala Capcana retelelor sociale! Cum te poate baga in boala Facebook sau Instagram?

Capcana retelelor sociale! Cum te poate baga in boala Facebook sau Instagram?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ti se intampla adesea sa te simti rau in legatura cu tine insuti dupa ce ai navigat pe Facebook sau pe Instagram? Ti se pare ca toata lumea are o viata mult mai buna decat a ta? Este mult prea usor sa cazi in capcana geloziei urmarind retelele social media. Fotografii de vacanta, anunturi de logodna, fotografii de la nunta – toate acestea si chiar mai putin de atat pot fi suficiente pentru a ne face extrem de invidiosi.

Simptomele invidiei cauzate de social media

Deci, care sunt simptomele invidiei cauzata de retelele sociale? Indiciul principal este o scadere a dispozitiei. S-ar putea sa simti un gol dupa ce citesti unele posturi deosebit de optimiste ale unui prieten sau ale unei rude. De asemenea, s-ar putea sa simti nevoia de a cauta prin toate albumele foto ale persoanei respective. Chiar si atunci cand te simti gelos, este ca si cand nu poti sa privesti dincolo de cauza. La un anumit nivel, s-ar putea sa folosesti de postarile prietenilor ca un bat cu care sa te bati singur. In cateva minute, poti aluneca intr-o groapa de auto-indignare si disperare. S-ar putea sa te simti rau pentru faptul ca simti gelozie. La urma urmei, nu ar trebui sa fii fericit pentru ceilalti?

Oamenii sunt in mod inerent competitivi

Asta ar putea sa te ajute sa intelegi modul in care apare acest fenomen in primul rand. Oamenii sunt in mod inerent creaturi sociale carora le place sa se conecteze cu ceilalti, dar suntem in esenta o specie competitiva. Adevarul este ca majoritatea dintre noi se bucura de spectacol intr-o oarecare masura. Rezultatul inevitabil este o societate a oamenilor care tind sa profite de fiecare ocazie pentru a arata lumii cat de mari sunt si ce vieti extraordinare traiesc. Din nefericire, este greu sa-ti amintesti acest lucru atunci cand navighezi pe Facebook, iar aici incep problemele. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Copenhaga, incepem sa simtim invidie atunci cand comparam viata noastra dezi cu zi cu punctele culminante din viata celor din jurul nostru – ceea ce este valabil in cazul tuturor retelelor de comunicare sociala. Cand intri in capcana compararii propriului sine cu alte personaje publice, esti obligat sa te simti inferior.

De ce este gelozia o problema? S-ar putea sa simti o simpla suparare in viata de zi cu zi, dar efectele sale se pot acumula cu timpul. Conform unei cercetaril publicate in revista Science, invidia si durerea fizica folosesc aceleasi regiuni din creier.  De fapt, doare sa fii gelos si poate deveni un obicei prost. De-a lungul timpului, poti deveni o persoana amara care este mult prea ocupata sa-si analizeze propriile neajunsuri in loc sa-si traiasca viata.

Deci, ce poti face pentru a combate invidia sociala?