Ouale sunt foarte perisabile si trebuie tinute la frigider, in cea mai racoroasa parte a acestuia, in cartonul in care le-ati cumparat. Daca sunt sparte, gaurite sau curge zeama din ele, aruncati-le. Riscul de infectie este mare. inainte de a aseza ouale la frigider, este bine sa nu le spalati. inainte de a fi comercializate, ele trec deja prin aceasta procedura. Potrivit specialistilor, este indicat sa nu le tineti la frigider mai mult de o saptamana.
Cea mai simpla metoda de a testa prospetimea oualor este sa le cufundati intr-un castron cu apa. Unul foarte proaspat se va lasa imediat la fund datorita greutatii sale. Unul mai putin proaspat, in care a patruns aerul, se va lasa mai greu la fund, iar daca este stricat va pluti. O alta metoda de a verifica starea oualor este sa sa spargeti unul dintre ele intr-o farfurie. Daca galbenusul este rotund si compact si ramane in centrul oului, inseamna ca acesta este proaspat. In schimb, daca galbenusul se disperseaza, inseamna ca oul este vechi.
Cel mai bine este sa mancati oua dimineata. Sunt un furnizor important de energie si va pot tine de foame pana spre pranz. Spre seara, cand metabolismul incetineste, ouale devin un produs hipercaloric si greu de digerat. Pe cat posibil, evitati combinatiile de oua, carnati si cartofi prajiti, deoarece sunt „adevarate bombe calorice”. O persoana care sufera de o boala a inimii, are colesterolul crescut sau alte probleme de metabolism este bine sa nu exagereze cu acest produs. „Sfatul meu este sa manance un ou-doua pe saptamana sau sa isi faca omleta din doua albusuri si un singur galbenus”, recomanda expertul in nutritie.