Bucataria GRECEASCA: Uite ce feluri de mancare ar trebui INCERCATE

Din punct de vedere culinar, Grecia este destul de simpla fata de alte tari, unde modul de a gati este un pic mai complex. Asta nu inseamna ca nu exista varietate si diversitate.

Mancarea greceasca este foarte bine condimentata si structurata. Tipul bucatariei este mediteranean, se aseamana destul de mult cu bucataria turceasca si cea italiana, iar specialitatile se prepara intr-un mod foarte simplu.

Ingredientele naturale sunt punctul forte al mancarii grecesti, legumele, verdeturile, uleiul de masline si cerealele fiind cele mai populare.

La capitolul carne, cele de pui, iepure si porc sunt cele mai consumate. Alte ingrediente pe care le gasim in bucataria greceasca: usturoi, masline, branza, dovlecei, vinete, rosii, castraveti si lamai. Condimentele cele mai folosite: cimbru, oregano, menta, busuioc, marar, iar scortisoara si cuisoarele – ca si condimente dulci.

Click pe aceeasi tema:  Ce mancau romanii in perioada interbelica!

In afara retetelor bogate in legume si carnuri combinate cu sosuri usoare, bucataria greceasca este populara datorita produselelor marine, adica tot felul de soiuri de peste, fructe de mare. Homarii sunt nelipsiti de la o masa greceasca autentica, iar cand vine vorba de garnituri, pilaful de orez este cel mai voga.

Specialitati grecesti: Branzeturi din lapte de oaie si de capra: Kefalotyri, Feta, Kasseri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone si Mizithra, Boureki: placintele cu legume si carne, Trahana: amestec de cereale fermentate si iaurt, Tzatziki: sos de iaurt cu usturoi si castravete, Souvlaki: frigarui de carne, servite cu legume (se pot servi si in lipie sau pita), Gyros: frigarui cu sos si legume (se serveste si in lipie sau pita).

Click pe aceeasi tema:  Ultima ora! Ce masura a luat ANPC in privinta legumei din supermarket care provoaca moartea!

Deserturi: Kourabiedes (prajituri din faina, unt si migdale), Loukoumi (rahat). Alte retete ale bucatariei grecesti:

Ghigantes: fasole cu carnaciori, legume (rosii, ceapa) si condimente
Dolmade: sarmalute in foi de vita
Karidopitta: prajitura cu nuci
Supa a la grec: supa de pui cu legume (ceapa, telina, ardei, morcovi)
Taramosalata: salata de icre
Pastitsio: lasagna cu carne de vita, ceapa si condimente
Galatopita: placinta cu gris si lapte









spre