Amestecul de populatie, stramutarea unor popoare intregi, transferul de teritorii intre republici sovietice, toate aceste manevre de inginerie sociala, menite sa duca la crearea noului om sovietic, reprezinta astazi adevarate bombe cu efect intarziat pentru statele care s-au nascut din ruina fostei URSS. Crimeea este una dintre bombele care ar putea exploda intr-un razboi civil in Ucraina.

Miercuri, tensiunile s-au intensificat in peninsula dupa ce sustinatorii noii conduceri de la Kiev si contestararii prorusi ai acesteia s-au reunit in fata Parlamentului regional din Simferopol.

Tatarii din Crimeea si activistii locali care sustin demonstrantii de la Kiev s-au reunit in fata autoritatii legislative locale din Simferopol. In apropiere are loc si o demonstratie prorusa, cele doua grupuri fiind separate doar de un cordon al politiei, relateaza BBC News Online.

simferopol_crimeea

Tatarii crimeeni sustin ca vor rezista oricarei tentative de secesiune orchestrata de fortele politice proruse.

Cele doua manifestatii au loc in timp ce Parlamentul regiunii urmeaza sa se intruneasca si sa discute, cel mai probabil, despre statutul Crimeei.

Peninsula, unde etnicii rusi sunt majoritari, a fost transferata Ucrainei in 1954.

Schimbarea Guvernului de la Kiev a ridicat semne de intrebare cu privire la viitorul bazelor navele rusesti din portul Sevastopol din Crimeea.

Republica Autonoma Sovietica Socialista Crimeea, ca parte a Rusiei, a fost infiintata pe 18 octombrie 1921. Tatarii constituiau atunci 25% din populatie.
In Al Doilea Razboi Mondial trupele germane, ajutate de cele romanesti, au ocupat Crimeea, iar dupa ce rusii au recapatat controlul asupra regiunii, au deportat intreaga populatie tatara, greaca, bulgara si armeana in Asia Centrala, pe motiv ca ar fi colaborat cu ocupantii fascisti.

flota crimeea

In 1954 regiunea Crimeea a fost transferata la RSS Ucraineana. In ultimii ani ai URSS, o parte din tatarii deportati s-au reintors in zona. Potrivit ultimului recensamant (2001), Crimeea este locuita in majoritate de etnici rusi (58,32%) urmati de ucraineni (24,32%), 12,1% tatari crimeeni, 1,44% bielorusi. Totodata, limba rusa a fost declarata drept limba materna de 77% din populatie, 11,4% au declarat materna limba tatara crimeeana si 10,1% limba ucraineana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.