Cap Limpede

Sanatate

Boala pluteste in aer! Este un adevarat tsunami invizibil…

Schimbarile climatice si urbanizarea au dat o noua conotatie aerului pe care il respiram in zilele noastre iar alergologii americani sustin ca acesti doi factori sunt responsabili de productia masiva de polen de pe Terra. 

Stejarii si mestecenii sunt mari „fabricanti” de polen, iar „productia” lor vine in acelasi timp cu cea de sezon, data de plop, arin si frasin. Curand dupa aceea se va raspandi in aer si polenul produs de iarba. Astfel se creaza un adevarat „tsunami de polen” imposibil de tolerat de cei ce sufera de alergii.

„Este o tripla lovitura”, a declarat dr. Clifford Bassett, director medical la Allergy & Asthma Care din New York. „La inceputul si la mijlocul primaverii polenul copacilor si al ierburilor loveste, creand nefericire si suferinta”, afirma acesta.

Zapezile din timpul iernii si ploile alimenteaza radacinile copacilor si declanseaza un „raspuns robust”, potrivit lui Bassett. In acest moment al anului, un potop de polen este iritant pentru sinusurile sensibile si lasa reziduuri pe terase si pervazuri. In plus, ceea ce este cel mai grav, poluarea aerului din marile orase ii face pe locuitorii acestora chiar mai sensibili la alergii.

Potrivit unui studiu publicat in revista International Forum of Allergy and Rhinology, aceasta alterare crescanda a calitatii aerului impreuna cu schimbarile climatice (temperaturi mai ridicate, umiditate sporita si prelungirea sezonului de crestere in agricultura) poate oferi o explicatie pentru cresterea numarului de persoane care sufera de alergii la polen in aceste zile, iar in anii care vor veni va spori numarul de suferinzi.

sursa: observator.tv

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-79466").on("click", function(){ $(".com-click-id-79466").show(); $(".disqus-thread-79466").show(); $(".com-but-79466").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});