Acasă Stirile zilei Bani Am avut prima sonda petroliera, prima rafinarie si eram primul exportator de...

Am avut prima sonda petroliera, prima rafinarie si eram primul exportator de benzina! Cum s-a furat Romania?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cand auzi asta iti vine sa-ti dai foc la masina! Suntem prima tara care a avut… o sonda petroliera, o rafinarie petroliera si a exportat benzina pentru prima data… dar cumparam combustibili de la rusi, unguri si austrieci.

Din cele mai vechi timpuri subsolul Romaniei a fost bogat in hidrocarburi si acest lucru este atestat de urmele de petrol de pe bucatile de ceramica din secolul al II-lea descoperite in siturile araheologice, arata site-ul cunoastelumea.ro.

Peste 150 de ani de experienta in domeniul extractie de petrol si un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui sa ne mandrim atunci cand vorbim despre zonele petroliere, zone care in 1857 stabileau pentru Romania, la nivel mondial, 3 mari premiere:

– Prima tara din lume cu o productie de petrol inregistrata oficial in statisticile internationale. (The science of petroleum, 1938)
– La Lucacesti, Bacau s-a construit prima sonda petroliera comerciala din lume. Prima rafinarie industriala a fost construita de fratii Mehedinteanu la periferia Ploiestiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat in Germania, de la compania Moltrecht.
– Primul oras din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucurestiul. Incepand cu 1 aprilie 1857, orasul avea sa fie iluminat cu 1000 de lampi.

Toate acestea au dus la transformarea orasului Ploiesti in „capitala aurului negru“. Orasul devenise dupa anul 1856 cel mai mare producator de petrol din Europa. In tara existau 10 rafinarii cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an din care 5 erau in jurul Ploiestiului, in judetul Prahova.

Ca urmare a dezvoltarii industriei petrolului din Romania la momentul respectiv, tara a inregistrat si alte premiere mondiale:

– Incepand cu anii 1900 Romania a fost prima tara din lume care a exportat benzina.
– In 1904 se infiinta prima scoala din lume de maistri sondori la Campina.

“Intre anii 1939-1940, destinul Romaniei a coincis cu destinul petrolului. Romania trece de la neutralitatea din septembrie 1939 la nonbeligeranta partinitoare incepand cu mai 1940, asa cum si industria petroliera trece de la o industrie acomodata statului si cerintelor pietei libere capitaliste la una incorsetata de celebrul Ol Pkt semnat intre Bucuresti si Berlin la 27 mai 1940. Importanta petrolului romanesc pentru Reich-ul lui Hitler este foarte bine aratata de estimarile marelui istoric german Andreas Hillgruber. Conform analizei sale, livrarile de produse petroliere ale Romaniei catre cel de-al III lea Reich, au insumat in perioada 1939-iulie 1944 o cantitate de 11.632.000. Aceasta a reprezentat o treime din consumul general al Reich-ului.” (historia.ro)

Madalina Corina Diaconu

Surse: Gheorghe Buzatu “O istorie a petrolului romanesc”, revista Historia, enciclopediaromaniei.ro/wiki, petroblog.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDezvaluiri incredibile despre CARDUL DE SANATATE! Vezi la ce riscuri te expui…
Articolul următorBoala pluteste in aer! Este un adevarat tsunami invizibil…