Acasă World Biblia consemneaza prima eclipsa de Soare din lume! „Opreste-te, soare, asupra Gabaonului,...

Biblia consemneaza prima eclipsa de Soare din lume! „Opreste-te, soare, asupra Gabaonului, si tu, luna, asupra vaii Aialonului” 

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai veche eclipsa solara consemnata in istorie ar fi avut loc in urma cu peste 3.000 de ani, stabilirea datei ajutandu-i pe istorici sa determine de asemenea cu mai multa acuratete data domniilor unora dintre faraonii egipteni, informeaza luni The Telegraph.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge considera ca eclipsa a avut loc la 30 octombrie 1207 i.Hr. si este mentionata in Biblie. Specialistii sustin ca descoperirea ajuta la explicarea unui text din Cartea lui Iosua din Vechiul Testament ce i-a facut pe teologi sa ridice din sprancene timp de mai multe secole.

in text se mentioneaza ca dupa ce Iosua i-a condus pe israeliti in Canaan — o regiune din Orientul Apropiat care cuprindea zona pe care se afla astazi Israel si Palestina — el a zis: ”Opreste-te, soare, asupra Gabaonului, si tu, luna, asupra vaii Aialonului. si soarele s-a oprit, si luna si-a intrerupt mersul, pana ce poporul s-a razbunat pe vrajmasii lui”.

Profesor Sir Colin Humphreys de la Universitatea Cambridge a declarat ca daca aceste cuvinte descriu o observatie reala ele reflecta ”un eveniment astronomic important”. Specialistul a explicat ca in urma analizei textului original in ebraica s-a putut ”determina un inteles alternativ” potrivit caruia ”soarele si luna nu au mai facut ce faceau in mod normal: ele au incetat sa straluceasca”.

Profesor Humphreys si coautorul studiului Graeme Waddington nu sunt primii care sugereaza ca acest text din Biblie ar putea face referire la o eclipsa. insa pana acum istoricii au sustinut ca este imposibil sa stabileasca cu exactitate aceasta posibilitate din cauza calculelor laborioase necesare. De asemenea, anterior s-a avut in vedere doar varianta unei eclipse totale de soare, nu si pe cea a unei eclipse inelare, cand luna trece prin dreptul soarelui insa este prea departe de acesta pentru a acoperi in totalitate discul sau, sustin oamenii de stiinta britanici de la Cambridge.

Pentru a data acest eveniment in istorie, acestia au dezvoltat un nou ”cod de eclipsa” care ia in calcul variatiile in miscarea de rotatie a Pamantului de-a lungul timpului. Conform rezultatelor, singura eclipsa inelara de soare vizibila din Canaan intre anii 1.500 si 1.050 i.Hr. a avut loc la 30 octombrie 1207 i.Hr, dupa-amiaza, precizeaza sursa citata.

Dovezile istorice de pe Stela lui Merneptah din timpul domniei faraonului Merneptah, cunoscuta si sub numele de Stela lui Israel, demonstreaza ca israelitii se aflau in Canaan intre 1500 si 1050 i. Hr.

Pe uriasul bloc de granit detinut de Muzeul Egiptean din Cairo se mentioneaza ca acesta a fost gravat in al cincilea an al domniei lui Merneptah si vorbeste despre o campanie ce a avut loc in Canaan in care acesta a invins poporul lui Israel.

in cazul in care estimarile sunt corecte, descoperirea nu numai ca stabileste momentul la care a avut loc cea mai veche eclipsa de soare inregistrata, insa le permite oamenilor de stiinta sa dateze cu mai multa exactitate domniile lui Ramses cel Mare si a fiului sau Merneptah.

”Eclipsele de soare sunt de multe ori utilizate ca puncte de reper pentru datarea evenimentelor din lumea antica”, a explicat profesor Humphreys. ”Conform acestor noi calcule, domnia lui Merneptah a inceput in 1210 sau 1209 i.Hr. Pe baza a ceea ce se cunoaste din textele egiptene cu privire la durata domniilor lui si a tatalui sau, inseamna ca Ramses cel Mare a domnit intre 1276 si 1210 i.Hr., cu o precizie de plus sau minus un an, cele mai precise date disponibile”, a mentionat cercetatorul.

”Datele exacte legate de (viata) faraonilor au fost subiectul unor incertitudini in randul egiptologilor, insa aceste calcule recente, daca sunt acceptate, pot duce la o ajustare a informatiilor cu privire la mai multe dintre domniile acestora ce ne permit sa le datam cu exactitate”, a precizat Humphreys.

Printre dovezile anterioare cu privire la cea mai veche eclipsa de soare inregistrata in istorie se numara cea prezentata de astronomul grec Ptolemeu care a pretins ca un astfel de eveniment a fost observat pentru prima oara de babilonieni in luna martie 721 i.Hr.

Rezultatele cercetarii sunt publicate in jurnalul Societatii Regale de Astronomie din Marea Britanie, ”Astronomy & Geophysics”.

Sursa: Agerpres