Propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu a trecut de votul Parlamentului. S-au inregistrat 256 de voturi in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, in timp ce impotriva propunerii au fost 116 voturi. Doar un singur vot a fost declarat nul.

Astfel, potrivit articolului 95, paragraful 3 din Constitutia Romaniei, in maximum 30 de zile se va organiza un referendum in care populatia este intrebata daca este de acord sau nu cu demiterea Presedintelui.

In aceasta perioada, presedinte interimar devine presedintele Senatului, loc ocupat in acest moment de Crin Antonescu. Daca presedintele Senatului nu poate, atunci Presedinte interimar devine seful Camerei Deputatilor, functie ocupata de Valeriu Zgonea.

Legea referendumului in vigoare spune ca Presedintele este demis daca propunerea „a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale”. Asta inseamna ca 50% + 1 din cetatenii cu drept de vot trebuie sa voteze pentru demitere.

Referendumul pentru demiterea presedintelui va avea loc pe 29 iulie.

Daca la referendum se voteaza pentru demitere, atunci in termen de cel mult 3 luni se organizeaza alegeri prezidentiale. In tot acest timp, tara va avea un presedinte interimar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.