Acasă Politic Băsescu: Este pentru prima dată când se stabileşte un termen pentru o...

Băsescu: Este pentru prima dată când se stabileşte un termen pentru o decizie privind Schengen

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Bruxelles, după lucrările Consiliului European de primăvară, că este pentru prima dată când se stabileşte un termen pentru o decizie privind Schengen – luna septembrie 2012.

Preşedintele a spus că este pentru prima dată când se stabileşte un termen la care trebuie luată o decizie privind aderarea la Schengen.

„Pentru prima dată s-a stabilit un termen limită – JAI din luna septembrie” , a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că a discutat în marja reuniunii Consiliului European acest lucru, pentru că exista riscul ca luarea unei decizii să fie amânată fără a se stabili o dată certă.

El a spus că singura problemă invocată de partea olandeză este legată de rapoartele MCV.

Întrebat despre declaraţiile preşedintelui Consiliului European, Herman Von Rompuy, referitor la prezenţa unor poliţişti de frontieră din ţări europene la punctele de graniţă ale României şi Bulgariei, preşedintele a răspuns că niciunda dintre cele două ţări nu a făcut o astfel de ofertă.

„Noi nu am făcut o astfel de ofertă. Nici noi, nici bulgarii. Noi susţinem un singur lucru, respectarea Tratatului de Aderare”, a spus preşedintele.

El a adăugat că această variantă a fost avansată de Von Rompuy ca eventuală soluţie pentru rezolvarea obiecţiilor Olandei faţă de aderarea României şi Olandei la Schengen.

De asemenea, el a calificat poziţia Olandei ca fiind „un abuz”.

Preşedintele a reluat afirmaţiile făcute la finalul lucrărilor reuniunii anterioare a Consiliului, potrivit cărora portul cunoscut ca fiind principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este Roterdam.

„Portul cunoscut ca fiind principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este Roterdam, nu Constanţa şi nici Tulcea”, a spus Băsescu.

Liderii UE au stabilit că decizia privind momentul aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi luată în septembrie, pe fondul blocajului exercitat de Olanda.

Guvernul olandez susţine că România şi Bulgaria nu au înregistrat suficiente progrese în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate.