Acasă Stirile zilei Justitia În dosarul privind fraudarea Rodipet cu peste 35 milioane de euro s-a...

În dosarul privind fraudarea Rodipet cu peste 35 milioane de euro s-a dispus o expertiză

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimnalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a declarat că în dosarul privind fraudarea Rodipet cu peste 35 milioane de euro s-a dispus o expertiză contabilă, ale cărei rezultate probabil vor reliefa paguba constatată deja de procurorii DIICOT.

Procurorul şef Olaru a precizat, vineri, în conferinţa de bilanţ a instituţiei, că dosarul a fost preluat de către DIICOT cu mult timp după constatarea faptelor, instituţia deţinând „o tonă de documente care sunt evaluate de procurori cu experţii şi care pot fundamenta o încadrare juridică corectă şi trimitere în judecată serioasă”.

În 22 iunie 2010, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început urmărirea penală faţă de nouă persoane care au fraudat cu 35,5 milioane de euro societatea Rodipet, firmă de difuzare de presă, după ce aceasta a fost privatizată.

În dosar este vizat şi cetăţeanul libanez Said Baaklini care a fost audiat, în iulie 2011, după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au făcut nouă percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale SC Libarom Agri SRL şi la locuinţa acestuia, fiind ridicate mai multe documente financiar-contabile şi alte mijloace materiale de probă utile în soluţionarea cauzei.

Acţiunea a fost o continuare a documentării investigative realizate de către procurorii DIICOT în dosarul privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC Rodipet SA (devenită SC Network Press Concept SA) de către mai multe persoane, printre care Hassan şi Mehdi Awdi.

Potrivit DIICOT, în toată perioada post-privatizare, respectiv ulterior încheierii contractului de privatizare 62/2003, administratorii SC Rodipet SA, profitând de inexistenţa controlului post-privatizare, a controalelor vizând respectarea regulilor financiare, dar şi de poziţia dominantă în AGA, au desfăşurat o politică de falimentare a societăţii concretizată în încheierea unor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare, prestări servicii, total defavorabile societăţii.

În această modalitate membrii grupului infracţional coordonaţi de învinuiţii Hassan şi Mehdi Awdi au procedat la cauzarea unui prejudiciu în sumă totală de 35,5 milioane euro.

Cei nouă sunt acuzaţi că, prin intermediul mai multor firme, aproximativ 70 de societăţi comerciale, au comis infracţiuni de delapidare, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, prejudiciind statul român.

În cauză, în care cercetările au fost demarate în cursul anului 2009, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile. Astfel, au fost indisponibilizate 25 de imobile şi 156 de autovehicule şi utilaje.

În 2009, fostul preşedinte al AVAS Mircea Ursache declara că Rodipet va reveni în proprietatea statului, din cauza neîndeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de către cumpărător, firma Magnar Two, care a respins acuzaţiile şi a solicitat AVAS încheierea procesului de monitorizare.

Rodipet Bucureşti a fost privatizată în anul 2003, când Magnar Two a preluat integral firma.