Acasă Stirile zilei Bani Banca Naţională a României a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an...

Banca Naţională a României a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3 la 3,2 la sută

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Banca Naţională a României a ridicat prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază, şi estimează pentru 2013 o creştere a preţurilor decembrie la decembrie de 3%, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Până în trimestrul patru din 2013 vedem o anumită variaţie a inflaţiei pe care o ţintim, decembrie la decembrie, dar în limitele intervalului (…) peste 80% din variaţiile din acest an provin din efectul de bază. Modificările de prognoză sunt minore, dar echipa noastră de proiecţie este scrupuloasă”, a spus Isărescu.

El a arătat că spre deosebire de datele anterioare, noile informaţii arată că minimul de inflaţie aşteptat să fie atins în primul trimestru din acest an nu va coborî sub 2%.

„Efecte mai puţin favorabile vedem acum din partea preţurilor alimentare volatile. Impactul pe datele actuale este mai puţin favorabil. De aceea nu vedem că va mai putea să scadă IPC sub 2% în primăvara acestui an”, a continuat Isărescu.

El a arătat că în noua prognoză se regăseşte un impact diminuat al preţurilor administrate la energie electrică şi gaze, întrucât Guvernul a negociat cu FMI şi CE amânarea majorării preţurilor.

Isărescu a amintit însă că aceste discuţii vor fi reluate în aprilie.