Acasă Stirile zilei Vremea Infotrafic Avertizare de la meteorologi: Cum va fi afectata Romania de furtuna care...

Avertizare de la meteorologi: Cum va fi afectata Romania de furtuna care a devastat Europa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fenomenele meteo de iarna revin in forta, iar meteorologii au emis doua coduri de vreme severa. Se intorc ninsorile si vantul puternic in mai multe regiuni din tara.

„Situatia este destul de serioasa. Deja vantul sufla cu rafale de 140 de km/h in zona montana a judetului Neamt. Iata ca fenomenele au inceput.

Este adevarat ca acest cod galben care are in vedere acest vant foarte puternic in vestul centrul si nordul tarii a intrat in vigoare la ora 14:00 si va fi valabil pana maine seara la ora 20:00. Vantul sufla deja cu peste 45 de km/h si, momentan, la peste 1.800 de metri altitudine avem parte de rafale extrem de puternice. Din pacate, orele care vor veni vor aduce probleme din ce in ce mai mari.

Acesta este motivul pentru care de la ora 18:00 va fi in vigoare un cod portocaliupentru masivele nordice si pentru nordul muntilor Apuseni. Acolo, pana maine seara la ora 20:00pot sa apara probleme. Speram, nu de calibrul celor care au fost in zona inalta a Munteniei, acum o saptamana, mai exact joi noaptea, cand a fopst cod rosu si cand la 2.000 de metri altitudine s-au inregistrat 210 de km/h.

A fost o situatie cu totul si cu totul speciala. Nu de multe ori, de cand se emit coduri in toata europa si inclusiv in tara noastra s-a intamplat ca sa avem cod rosu atat de multe ore si pentru o zona atat de intinsa. inainte sa apara aceste fenomene, noi am avut temperaturi extrem de ridicate. Furtuna care a lovit tara noastra si imprejurimile a echilibrat situatia. Dupa un fenomen sever, a urmat un alt fenomen sever.

Vedem acum acesta furtuna din partea de nord a Europei, Sabine a fost denumita de cei din Germania, Ciara de catre cei din Marea Britanie si din Benelux. Se dau nume acestor furtuni, care de fapt sunt niste furtuni normale in timpul iernii. De exemplu, sunt aceste cicloane care se formeaza in Oceanul Atlantic sau in zona Islandeisi vin catre Europa, dar primesc nume numai atunci cand efectele lor pot sa fie devastatoare. si iata ca aceasta furtuna a primit nume din partea tarilor care au fost lovite primele.

Periferia acestei furtuni – Sabine, ne afecteaza pe noi in aceste zile. Noi ne aflam la sud, la periferia sudica a acestei furtuni. Este acest front care ne afecteaza, va intra si cu precipitatii, nu numai cu vant. Acum simtim doar efectele vantului. Vor fi precipitatii, ploi, lapovita zilele urmatoare in vest nord, centru, ninsori viscolite la munte. in rest, spre Bucuresti de exemplu, muntii vor fi ca o bariera. in sudul si sud-estul tarii vor fi averse trecatoare, nu vor aduce cantitati mari de apa. Temperaturile vor fi extrem de ridicate, inclusiv in Capitala. Marti 9 grade Celsius, iar in zilele urmatoare 10, 11 grade Celsius. Vreme calda in sud si sud-est, dincolo de munti – vreme veritabila de iarna”, spune Simona Capsuna, meteorolog Digi24.

Atentie pentru cei care vor merge la munte, va fi viscol puternic.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos