Vineri, avem canicula cu maxime de pana la 42 de grade, in vestul, sud-vestul si centrul tãrii. Cerul va fi curat si doar pe la munte sunt posibile ploi slabe de scurta durata.

Temperaturi de peste 35 de grade in Bucuresti, pana saptamana viitoare. Posibile averse si descarcari electrice, incepand de luni seara

Vremea caniculara se va mentine in Bucuresti pana spre sfarsitul saptamanii viitoare, cand temperaturile vor depasi 35 de grade, iar disconfortul termic mai ales pe timpul noptii va creste, a anuntat Gabriela Bancila, de la Administratia Nationala de Meteorologie.

Ea a precizat ca, incepand de luni seara, vor putea aparea ploi insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului.

“Astazi (vineri, n.r.) sunt 38 de grade, sambata, 38-39, dar acest val de caldura va continua si la sfarsitul saptamanii, duminica, pentru ca el sa ramana de interes in zona sudica si in prima parte a saptamanii viitoare. Intensitatea maxima a acestui val de caldura pentru Bucuresti se va concretiza pe parcursul zilei de sambata, pentru ca ulterior, duminica, temperatura maxima sa scada putin, la 37-38”, a declarat Gabriela Bancila in cadrul comandamentului de combatere a efectelor caniculei organizat la Primaria Capitalei.

Potrivit meteorologului, vremea se va mentine caniculara si saptamana viitoare, cand temperaturile vor depasi 35 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat si in crestere, mai ales pe timpul noptii.

“Disconfortul termic se va mentine ridicat si la inceputul saptamanii viitoare, pentru ca va creste gradul de umezeala odata cu probabilitatea de aparitie a averselor insotite de intensificari ale vantului, descarcari electrice, incepand de luni seara. Dupa ce a stagnat o masa de aer, probabilitatea pentru intensificari ale vantului care sa provoace pagube e mai mare”, a adaugat Gabriela Bancila.

Ea a mai precizat ca valul de caldura se va incheia la sfarsitul saptamanii viitoare, insa partea de sud a tarii, inclusiv Capitala, va iesi ultima de sub influenta acestuia.

Codul rosu de canicula vizeaza aceste judetele din jumatatea de vest a tarii, unde se vor inregistra temperaturi maxime extreme, care se vor situa intre 39 si 42 de grade. in aceste conditii disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.

Foarte rau o sa fie si in judetele cu Cod portocaliu. Maximele termice vor fi cuprinse intre 36 si 39 de grade si aerul va fi foarte greu de respirat.

Dobrogea si Baraganul. Pe aici se face si mai cald; amiaza va fi caniculara cu temperaturi de pana la 37-38 de grade Celsius.

Se incalzeste foarte tare si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei. Dupa pranz se instaleaza canicula si aerul va fi foarte greu de respirat. Norii nu prea se arata; iar maximele ajung la 38 de grade, la umbra.

Arsita se intensifica si in nordul Moldovei si in Bucovina. Temperaturile urca spre 38 de grade; atmosfera devine sufocanta, iar in zona de munte dupa-amiaza sunt sanse de ploaie slaba.

in nordul Transilvaniei si prin Maramures, atmosfera devine sufocanta dupa pranz cind soarele arzator va urca mercurul din termometre pina la valoarea de 39 de grade Celsius.

in vestul tarii se anunta o zi groaznica. La amiaza se vor inregistra valori termice de pana la 42 de grade Celsius si in aceste conditii aerul va deveni irespirabil.

si in tinuturile centrale va fi canicula si stres termic. Se vor atinge 35 de grade in zona Miercurea Ciuc; dar la Targu Mures termometrele vor indica 40 de grade, la umbra. in zona de munte s-ar putea sa vina cateva ploi slabe dupa pranz.

in sud-vestul tarii va fi ingrozitor de cald. Soarele va straluci nestingherit pe cer si dupa prinz termometrele vor indica 41-42 de grade Celsius iar disconfortul termic va fi foarte ridicat.

in sudul tarii, asteptam un soare arzator si canicula. in Lunca Dunarii se vor atinge 40 de grade Celsius si atmosfera va deveni sufocanta la orele amiezii.

Sambata: O noua zi de foc, cu soare nemilos, canicula chinuitoare si stres termic major. in Banat, Oltenia si in centru maximele ating si depasesc 40 de grade, la umbra. Spre seara apar ceva conditii de ploaie prin nordul si nord-estul tarii dar si la munte.

Duminica, avem temperaturi extreme si o atmosfera irespirabila. in sud-vest se vor inregistra in jur de 39 de grade. Spre seara, in jumatatea nordica a tarii se aduna norii si vin ploi zgomotoase, cu grindina si rabufniri de vant.

Luni, in jumãtatea de nord a tãrii vor veni ploi in aversa, izolat va cadea grindina si se racoreste. in rest: canicula si disconfort termic, iar ploile vor veni pe pe arii restranse, spre searã si la inceputul noptii.

Bucuresti

si in zona Capitalei, vineri vom avea caldura naucitoare. Situatia se inrautateste: se vor atinge 38 poate chiar 39 de grade Celsius, la umbra si atmosfera va fi irespirabila.

Sambata, inca o zi de foc, cu temperaturi extreme si foarte multa zapuseala. Cerul va fi mai mult senin si vantul abia daca va adia.

Caldura insuportabila avem si duminica. Disconfortul termic se va mentine acccentuat, iar maxima urca spre 38 de grade. si pe timpul noptii va fi foarte cald si abia spre dimineata se vor inregistra 23 de grade Celsius.

Luni, avem inca o zi caniculara si stres termic extrem. Spre seara si la inceputul noptii, apar ceva innorari si cresc sansele de averse si descarcãri electrice iar vantul va fi activ.

Munte

Vreme nefiresc de calda gasim si in zonele montane. Vineri temperaturile mai cresc putin; domina vremea insorita, iar spre seara apar ceva conditii de ploaie slaba in nordul Carpatilor Orientali si prin Meridionali.

Sambata, avem inca o zi frumoasa si neobisnuit de calda. in orele serii s-ar putea sa cada cativa stropi in zona Carpatilor Orientali si Meridionali.

Duminica, temperaturile scad usor, iar in a doua parte a zilei se-aduna norii si vin averse locale, cu tunete, fulgere si rabufniri de vant.

Luni, se mai racoreste putin. Dupa pranz creste instabilitatea si apar ploi zgomotoase, iar pe spatii mici se vor stringe cantitãti mai insemnate de apã.

Mare

Pe litoral vineri vremea va fi exagerat de calda. Se va atinge pragul caniculei si disconfortul termic se accentueaza. si apa marii va fi foarte calda cu temperaturi de pina la 27 de grade Celsius.

Sambata, avem o zi calduroasa izolat caniculara cu maxime cuprinse intre 32 si 35 de grade iar indicele de confort termic depaseste pragul critic, de 80 de unitati.

Duminica, avem temperaturi foarte mari, nori putini, briza activa si multa zapuseala.

Luni, se anunta inca o zi cãlduroasã cu stres termic, iar temperaturile se mentin ridicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.