Dorin Bica,unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Romania, a anuntat ca cea mai mare problema a sanatatii din Romania se rezuma la un singur cuvant, pe care il stie toata lumea. Dorin Bica a demisionat de la spitalul Colentina, alaturi de colegul sau, doctorul Ionut Gobej, in semn de protest fata de neajunsurile unui management deficitar.

„Nu am sa spun eu asta, care e cea mai mare problema a sanatatii din Romania, pentru ca o stie toata lumea, dar absolut toata lumea, nu exista nimeni in Romania care sa nu stie care este problema de baza a acestui sistem. Cred ca in scurt timp aceasta problema va exploda si vor avea cu totii curaj sa spuna care este”, a declarat medicul Dorin Bica.

„Eu nu vreau sa fac acum politica nationala a sistemului de sanatate, drept urmare n-o sa va raspund. inca nu am curajul. O sa ma impun sa nu-l las nici pe dr. Gobej sa raspunda la aceasta intrebare. (Dr. Gobej: Sa stiti ca ascult intotdeauna de dr. Bica). Deci, n-o sa raspund la aceasta intrebare pentru ca n-am inca acest curaj de a raspunde la ea, dar sunt sigur ca toata lumea stie care e problema majora si singura care creeaza restul problemelor. Se rezuma la un singur cuvant”, a completat medicul Dorin Bica.

El a mai spus ca exista oameni care pot schimba sistemul de sanatate din Romania, in ciuda multelor probleme pe care le are, si a dat asigurari ca a simtit solidaritatea breslei in zilele care au urmat gestului sau de a demisiona.

„Cred ca, de fapt, nu e vorba nici de personal, nici despre lipsa materialelor, nici despre sicane. Este vorba despre lipsa bunavointei, lipsa dialogului, lipsa dorintei de a crea, despre vointa de a distruge – dusa la niste cote incredibile, toate aceste atribute detinandu-le doamna manager, din pacate”, a raspuns medicul Ionut Gobej.

„Vine un pacient care are o problema si vrea neaparat sa se opereze la tine. Este extraordinar de dificil sa te uiti in ochii lui si sa-i spui Nu pot, pentru ca trebuie sa te pun peste doua luni, peste trei luni. si unii pacienti chiar au nevoie de tine atunci. Sigur, exista centre in Bucuresti care pot prelua acest pacient, dar pacientul nu vrea sa mearga acolo din varii motive. Pacientul are dreptul sa se trateze la un anumit medic. si omul vine la tine. Cand omul vine si-ti spune ca Vreau sa ma operez la tine, asta este o onoare pentru orice medic. Va dati seama ca, totusi, ii umbli prin cap sau coloana. si daca vine si-ti spune Domnule doctor … si incep si plang pacientii, de exemplu, in consultatie: Domnule doctor, dar va rog, faceti ceva! Pai fac, dar nu pot sa fac! si o data asta, si de doua ori, si de trei ori si pana cand? (…) E o tensiune asta si-mi displacea profund sa refuz pacientii”, a explicat doctorul Dorin Bica, in conditiile in care exista un ordin al managerului de a nu folosi salile de operatie dupa ora 15:00, iar din aceasta cauza, de multe ori era nevoit sa cheme personalul auxiliar sa vina mai devreme, inaintea programului, pentru a putea opera pacienti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.