Acasă Stirile zilei Stiinta Avertismentul savantilor: Prostia omeneasca e periculoasa, nu inteligenta artificiala!

Avertismentul savantilor: Prostia omeneasca e periculoasa, nu inteligenta artificiala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Savantii sustin ca nu inteligenta artificiala este periculoasa, ci prostia omeneasca, chiar daca masinile se vor transforma in genii malefice.

Mai exact, vom reusi sa ne periclitam existenta doar daca vom avea ambitia sa cream niste inteligente artificiale dupa chipul si asemanarea noastra, cred mai multi oameni de stiinta, citati de The Independent.

„Daca privim Inteligenta Artificiala (IA) intr-un mod gresit, aceasta ar putea aparea in forme greu de recunoscut si cu beneficii limitate pentru omenire”, sustine teoreticianul Benjamin H. Bratton, intr-un articol din pagina de opinii a publicatiei The New York Times.

Hawking si Musk, alarmati de situatie

Un avertisment similar a fost emis si de alti oameni de stiinta si cercetatori, printre care savantul britanic Stephen Hawking si antreprenorul american Elon Musk.

Luna trecuta o parte a comunitatii stiintifice internationale a semnat o scrisoare deschisa prin care a solicitat eliminarea pericolelor in cazul dezvoltarii IA.

Insa multe dintre temerile exprimate in cadrul manifestului lansat public se refereau la faptul ca robotii ar putea sa se arate preocupati indeaproape de existenta noastra, ceea ce pentru Bratton nu reprezinta o optiune credibila.

Actori insignifianti

„Poate ca adevarata noastra teama fata de Marile Masini care ne-ar putea extermina consta in faptul ca s-ar putea sa ne considere irelevanti. Mai rau decat a fi privit ca un inamic este sa fii ignorat cu desavarsire”, crede Bratton.

In schimb ar trebui sa ne concentram pe modelul transmis Inteligentei Artificiale de inteligenta creatorilor sai.

Vezi pe pagina urmatoare daca robotii sunt un mimetism tehnologic sau pas evolutiv >>>

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos