Sunt multe cazuri in care soferii se urca la volan dupa o noapte grea imbibata cu alcool. In cat timp iese alcoolul din sange?

Alcoolul nu face treaba buna cu condusul. Bauturile alcoolice afecteaza o serie de functii ale corpului, cum ar fi claritatea vederii si timpul de reactie, lucruri esentiale pentru un sofer.

Medicii avertizeaza faptul ca ficatul are un ritm de metabolizare care nu poate fi accelerat nici cu somn si nici cu exercitii fizice. Timpul de eliminare a alcoolului din sange difera de la un individ la altul, in functie de greutate si de varsta.

De exemplu, un barbat de 80 de kilograme care bea o bere in aproximativ jumatate de ora ii va lua 180 de minute sa elimine complet alcoolul din sange. O femeie de 60 de kilograme care consuma aceeasi bere tot intr-o ora are nevoie de aproximativ 2 ore si 20 de minute pentru ca alcoolemia ei sa ajunga la 0.

Cu toate acestea, medicii spun ca indiferent de individ si de cantitatea de alcool consumata, „alcoolul iese complet din sange abia dupa 24 de ore”.

Tocmai de aceea, daca soferii au consumat noaptea precedenta mult alcool, este indicat sa nu se suie la volan a doua zi.

Legislatia romana admite o limta a alcoolemiei in sange de pana la 0,2 la mie (echivalent cu 0,15 la mie in aerul expirat). Peste aceasta limita, intre 0,2 si 0,5 la mie, se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.205 si 5.250 de lei si suspendarea permisului pe o perioada de pana la 6 luni. Alcoolemia peste 0,5 la mie este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 an la 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.