Buretii de bucatarie trebuie dezinfectati cat de des posibil, caci umezeala excesiva favorizeaza dezvoltarea rapida a bacteriilor.
Nimeni nu isi doreste sa spele vasele cu un burete murdar, plin de bacterii. Studiile arata ca, dupa o saptamana de utilizare continua, pe un burete de bucatarie se gasesc cel putin 3 tipuri de agenti patogeni: Salmonella, E.coli si Pseudomonas. in general, gospodinele curata buretele de bucatarie cu detergent de vase, insa exista si alte metode mult mai eficiente, care elimina peste 90% dintre microbi!
Una dintre cele mai bune solutii pentru a indeparta bacteriile si murdaria de pe buretii de bucatarie este otetul. Prepara un amestec din o parte de apa si o parte de otet si tine buretele in solutia obtinuta timp de 10 minute. Aciditatea otetului va anihila toate bacteriile, va indeparta mirosul neplacut si va reimprospata buretele. Repeta aceasta procedura o data la doua zile, sau chiar in fiecare zi daca ai posibilitatea. Astfel te vei asigura ca si vasele tale sunt dezinfectate si stralucitoare, scrie teotrandafir.
Nu vrei sa folosesti otet? Clorul de poate ajuta la fel de mult! Acesta omoara 99.9% dintre bacterii si este extrem de eficient. Totusi, este recomandat sa utilizezi aceasta varianta pentru buretii cu care cureti suprafetele si sa eviti contactul cu buretii de vase. Amesteca trei parti de apa cu o parte de clor si lasa buretele la inmuiat timp de 5 minute.
Chiar daca dezinfectezi buretii de bucatarie in mod regulat, vine un moment cand acestia se uzeaza. Arunca-i in maxim 6 saptamani de la prima utilizare, sau atunci cand incep sa se imnoaie prea tare si sa nu isi mai faca treaba.