Acasă Sanatate Atentie, romani! Consumul excesiv de antibiotice a transformat Romania in topul tarilor...

Atentie, romani! Consumul excesiv de antibiotice a transformat Romania in topul tarilor cu cele mai mari rate de rezistenta a bacteriilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania este in top 5 in Uniunea Europeana la consumul de antibiotice, fapt care favorizeaza aparitia bacteriilor rezistente la tratament, se arata intr-un raport al Observatorului Roman de Sanatate.

„Consumul ridicat de antibiotice a transformat Romania intr-una din tarile europene cu cele mai mari rate de rezistenta a bacteriilor la tratament. Rezistenta la antibiotice a fost catalogata in cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind ‘cel mai mare si urgent factor de risc global care necesita atentie internationala si nationala’. Organizatia Mondiala a Sanatatii a desemnat perioada 13 — 19 noiembrie 2017 Saptamana mondiala de constientizare a rezistentei la antibiotice. (…) Romanii consuma extrem de multe antibiotice care favorizeaza si agraveaza aparitia bacteriilor rezistente la tratament. Consumul excesiv de antibiotice duce la cresterea numarului bacteriilor rezistente la tratament. Romania este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fara prescriptie medicala”, releva un comunicat de presa al ORS transmis vineri.

Potrivit sursei citate, adeseori pacientii sau familiile lor exercita presiuni asupra farmacistului sau medicului pentru eliberarea unui antibiotic chiar si cand folosirea acestuia nu este justificata medical.

Conform specialistilor, releva comunicatul, antibioticele nu scad febra si nu au efect in cazul racelilor si infectiilor respiratorii.

„Factorul comercial prezent in distribuirea de antibiotice catre populatie contribuie si el la cresterea nejustificata a consumului de antibiotice, prin metode de promovare chestionabile. Reglementarile legale in aceasta privinta sunt vagi si rar aplicate. La randul lor, medicii si farmacistii prescriu uneori inutil antibiotice in contextul unei medicine defensive la baza careia sta nu binele pacientului, ci evitarea cu orice pret a unei situatii culpabile pentru cadrul medical. La aceasta contribuie si informarea insuficienta pe acest subiect chiar in randul personalului medical”, se sustine in comunicat.

Potrivit ORS, inalti oficiali europeni, precum directorul Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, dr. Marc Sprenger, au atras atentia din 2014 ca Romania se afla „in zona rosie” si ca solutiile depind in mare masura de „vointa politica”.