Utilizatorii care se joaca pe dispozitivele mobile se expun riscului de a fi ascultati, daca acorda drepturi de acces la microfonul smartphone-ului sau tabletei. Faptul ca intimitatea este aproape inexistenta in era aplicatiilor si a smartphone-urilor si ca dezvoltatorii de aplicatii isi pot asculta utilizatorii daca acestia din urma nu sunt atenti si nu stiu sa-ti configureze dispozitivele nu este o noutate.
O investigatie publicata de The Times ofera mai multe informatii care ar trebui sa ingrijoreze utilizatorii si sa-i determine sa fie mai atenti cand vine vorba de aplicatiile si jocurile pe care le instaleaza.
Conform celui mai vechi ziar din Marea Britanie, infiintat in 1785, peste 250 de jocuri din Google Play Store monitorizeaza sunetele captate de microfoanele dispozitivelor pe care sunt instalate.
Numarul real al jocurilor si aplicatiilor care fac acest lucru ar putea fi, in realitate, mult mai mare. Cele aproximativ 250 de jocuri au identificate prin intermediul unui singur instrument comun folosit si datorita faptului ca nu ascund acest lucru.
Monitorizarea poate fi realizata, in unele cazuri, in fundal, chiar si atunci cand jocul respectiv nu ruleaza. Mai mult, nu doar Android-ul este vizat, multe din jocurile identificare avand versiuni pentru iPhone si iPad.
Monitorizarea sunetului nu este, insa, facuta pentru ascultarea utilizatorului, ci pentru a identifica filmele si emisiunile TV, respectiv reclamele la care uita utilizatorul, evident, in scopul targetarii mai eficiente a reclamelor afisate pe telefon sau tableta.
Atat Google, cat si Apple isi avertizeaza utilizatorii cu privire la drepturile de acces pe care le cer aplicatiile instalate. Concret, in acest caz, utilizatorul ar rezolva problema blocand accesul la localizare si microfon a jocurilor.
Sursa: News.ro