Acasă Life Dezvoltare Personala Atentie, parinti! Vezi cele 7 moduri prin care iti jignesti copilul fara...

Atentie, parinti! Vezi cele 7 moduri prin care iti jignesti copilul fara sa-ti dai seama!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In ziua de azi este o adevarata provocare sa fii parinte. De altfel, exista o intreaga literatura de specialitate pe zona de parenting. Tot ceea ce facem in viata copiilor nostri, se intoarce ca un bumerang. Daca copilul creste in incredere – el va invata sa aiba incredere in altii, daca copilul este iubit si sustinut – el insusi devine atent si grijuliu.

Sunt cateva greseli catastrofale pe care adultii le fac sub influenta furiei sau indiferentei, fara sa se gandeasca ce fel de consecinte pot avea ele in sufletul unui copil.

Ne jignim puternic copilul atunci cand: Nu ii intelegem!

La 13 ani m-am indragostit. Andrei era eminent si mandru de sine. insa mie mi se parea baiatul ideal. El insa nu-mi acorda nicio atentie, iar eu plangeam. Iar mama, incercand sa ma linisteasca imi spunea niste cuvinte tampite: „Nu-i nimic! O sa iti treaca intr-un an-doi!” Eu insa nu-mi doream ca starea mea de indragostire sa treaca.

Nu ii sustinem!

Micul Caruso a venit de la scoala plangand: „Mama! Profesorul de muzica mi-a spus ca am o voce oribila!”. imi este greu sa ma gandesc ca lumea nu ar fi auzit niciodata de marele tenor, daca mama lui nu i-ar fi spus: „Copilul meu! Nu asculta pe nimeni! Canti minunat! Sunt sigura de asta!”. Spune-i copilului tau ca va reusi si sustine-l intotdeauna!

Ii comparam cu alti copii!

«Uite, Ana – e atenta si grijulie. Nu cum tu – un adevarat porcusor!” iti amintesti? Un singur lucru nu pot sa inteleg: ce vor sa obtina mamele care rostesc asemenea cuvinte? Decat ura pe Anisoara, aici e greu sa ai alte emotii…

Sa faci glume pe seama lor!

Am mers cu sora mea mai mica intr-un magazin. Ea avea atunci 3 ani, fata ei era verde din motive medicale: avea rujeola. Vanzatoarele, neavand ce face, au inceput sa faca glume pe seama ei. in acele momente, in cap aveam o singura idee: de unde sa iau o arma si sa le impusc…

Ii obijduim prin fapte si cuvinte

Eram in clasa a 8-a si ma consideram adulta si independenta. intr-o seara, rezolvam impreuna cu tata o problema de geometrie, la care capul meu nicidecum nu gasea solutie. si atunci tata mi-a dat o palma la fund. Nu a fost atat de dureroasa, pe cat de obijduitoare. Nu am vorbit cu el mult timp! Iar el nu putea sa inteleaga ce m-a suparat atat de mult…

Strigam la ei cand ne infuriem!

Am fost martora la un caz ingrozitor. in parc, o mama furioasa si-a bruscat copilul si a inceput sa tipe la el. Niciodata nu voi uita acei ochi ingroziti de frica ai copilului care singur nu intelegea ce se petrece. Mi se pare ca apoi insasi mama s-a simtit penibil.
ii ignoram!

si crede-ma, e iNGROZITOR! Un cercetator japonez a aratat asta intregii lumi prin experimentul cu plantele. Trei seminte identifice au fost plantate in trei ghivece. in fiecare dimineata, trecand pe langa ghivece, profesorul saluta una dintre plante si-i spunea cuvinte frumoase. Cuvinte urate si batjocoritoare erau rostite la adresa plantei din al doilea ghiveci. Cea de-a treia planta era pur si simplu ignorata: trecea pe alaturi fara s-o priveasca.

Nu este greu sa ne imaginam ce s-a intamplat cu plantele peste o luna. Prima planta a crescut frumoasa, verde si a dat boboci. Cea de-a doua s-a uscat. Iar a treia nici nu a rasarit.

Copii sunt asemeni acestor plante: parintii culeg doar ceea ce au sadit, arata dozadesucces.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos