Acasă Stirile zilei Atentie, parinti! Copiii nevaccinati ar putea sa nu mai fie primiti la...

Atentie, parinti! Copiii nevaccinati ar putea sa nu mai fie primiti la scoala sau gradinita

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Copiii care nu sunt vaccinati ar putea sa nu mai aiba posibilitatea de a se inscrie la scoala sau la gradinita. Aceasta este una dintre propunerile din legea vaccinarii, care urmeaza sa fie lansata in dezbatere publica luna viitoare.

Ministerul Sanatatii (MS) lucreaza la un proiect de act normativ care va reglementa situatia imunizarilor in Romania, avand in vedere numeroasele sesizari venite din partea specialistilor cu privire la scaderea numarului de vaccinari, in urma campaniilor sustinute impotriva imunizarii. Astfel, MS doreste ca parintii sa fie obligati sa isi vaccineze copiii, iar in lipsa adeverintei care sa ateste vaccinarea, micutii sa nu poata fi inscrisi la scoala sau la gradinita.

Mai mult, parintii care nu au avizele care atesta vaccinarea, dar care isi duc copiii in comunitate, pot primi amenzi.

Proiectul Ministerului Sanatatii va fi elaborat impreuna cu specialistii in domeniu si va fi implementat numai dupa ce va fi supus dezbaterii publice. In elaborarea proiectului, MS va beneficia de expertiza in acest domeniu a reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In 2012-2013, Romania a inregistrat cea mai ridicata rata de incidenta a rubeolei din toata Europa, de 27 de ori mai mare decat media europeana.

„Romania ocupa locul II in Europa privind incidenta rujeolei (pojarului), o boala care poate fi prevenita prin vaccinare, depasind de peste sapte ori rata medie europeana. Mai mult, in ianuarie 2013, Romania a inregistrat cele mai multe cazuri de pojar din intreaga Europa. In contrast, in Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu aceasta boala, in aceeasi perioada, in decurs de un an”, a precizat Societatea Romana de Pediatrie intr-un comunicat de presa.

De asemenea, acoperirea vaccinala a coborat la nivelul de 89 la suta si la imunizarea impotriva poliomielitei, o boala care poate duce la paralizie, impotriva tusei convulsive (difterie-tetanos-pertussis) si a infectiei Hib, care poate fi fatala la copiii de varste mici sau care poate lasa sechele severe, sustin pediatrii.

Totodata, in fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoaca moartea a 450 de copii si reprezinta principala cauza a deceselor provocate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, a precizat Societatea Romana de Pediatrie.

Pediatrii recomanda imunizarea copiilor impotriva tuturor bolilor infectioase prevenibile, atat cu vaccinurile cuprinse in Programul National de Imunizare, cat si cu cele impotriva infectiei cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca 32 la suta dintre decesele provocate de bolile ce pot fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de infectiile pneumococice, in timp ce infectiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30 la suta dintre decese.

Societatea Romana de Pediatrie si Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca bolile eradicate, cum ar fi poliomielita, sau epidemiile ar putea reveni daca schemele de vaccinare sunt intrerupte sau raman incomplete.