Acasă Utile Atentie! Greselile din bucatarie care transforma ciupercile comestibile intr-o mancare toxica!

Atentie! Greselile din bucatarie care transforma ciupercile comestibile intr-o mancare toxica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In proportie de 80% celulele ciupercilor seamana cu cele umane. Iar coincidentele merg si mai departe. Ciupercile contin vitamina D, pe care o putem sintetiza doar noi si animalele. Afla cateva lucruri mai putin stiute despre ciuperci, despre cum le alegeti in siguranta pe cele din padure si cum sa le gatiti astfel incat ele sa nu devina toxice:

Cand le culegeti folositi un cutit. Spre deosebire de restul Europei, padurile din Romania produc 300.000 de tone de ciruperci anual. Prima regula pentru ecosistem: taiati-le cu un cutit, nu le smulgeti. Ca sa existe si anul care vine.

Cand mergeti la cules, luati un cunoscator. In Romania, speciile otravitoare se numesc AMANITA. Pot fi usor confundate cu specii comestibile. Otrava continuta este amanitina.10 grame dintr-o ciuperca necomestibila are o doza fatala. Adica, este suficienta o bucatica de un centimetru din acea ciuperca.
Sporii nu se incruciseaza. Sporii celor otravitoare nu se incruciseaza niciodata cu cei ai ciupercilor comestibile. Pe de alta parte, o singura ciuperca toxica contamineaza si alte specii, daca le preparati impreuna. De aceea trebuie recoltate pe specii si in recipiente separate. Ciupercile comestibile, culese din padure, se spala sub jet puternic de apa, astfel incit sa inlaturati eventualii spori ai altor specii. In rest, nu le cunoasteti, nu le consumati.

Lingurita de argint e doar folclor. Lasati folclorul la o parte: lingurita de argint pusa in apa in care fierb nu se inegreste daca sunt otravitoare. Iar cele toxice nu isi schimba culoarea la taiere. Buretele viperei, ciuperca foarte otravitoare, prezinta carnea alba si dupa sectionare. De asemenea, ciupercile batrane, din specii comestibile, sunt toxice. Pentru necunoscatori, cele mai sigure sunt exemplarele de cultura.

Nu le gatiti termic prea mult si nu in vase cu smalt sarit. Uleiurile volatile dau gustul ciupercilor. Chimia spune sa le gatiti intr-o baza grasa, nu in apa. Nu le preparati termic mai mult de 15 minute pentru ca se intaresc si isi pierd gustul. De asemenea, nu le pregati in vase cu smaltul sarit pentru ca intra in reactie cu fierul.
Cand ciupercile comestibile devin toxice.18 aminoacizi din 20 cat are carnea, adica proteina perfecta. Au de asemenea vitamina D, pe care o gasim doar in produsele de origine animala. Dar nu le consumati cu alcool, pentru ca pot sa devina toxice. Si nu consumati mancare gatita de mai mult de 2 zile. Din nou, devine toxica.