Acasă Sanatate Atentie! Cele mai contaminate 20 de legume si fructe. Vezi lista

Atentie! Cele mai contaminate 20 de legume si fructe. Vezi lista

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De cativa ani am fost obisnuiti sa fim informati despre cele mai contaminate legume si fructe cu pesticide si alte reziduuri chimice. Chiar daca rapoartele vin de peste Ocean, fiind realizate de Environmental Working Group (EWG), un ONG din SUA axat pe probleme de sanatate, care analizeaza produsele comercializate in acea parte a Globului, practica arata ca situatia nu este mult diferita in Europa.

Cel mai recent studiu in acest sens, arata ca merele sunt cele mai contaminate fructe. Lista cuprinde 48 de fructe si legume care contin urme de pesticide, informatiile fiind furnizate de catre Departamentul american al agriculturii.

Potrivit raportului, 99% din probele de mere analizate, 98% din piersici si 97% din nectarine au fost testate pozitiv pentru cel putin un pesticid. De asemenea, strugurii si ardeiul gras contin 15 pesticide diferite, rosiile cherry, mazarea si capsunile cate 13, iar cele mai multe pesticide, raportate la greutatea medie au fost descoperite in probele de cartofi.

Top 20 legume si fructe contaminate:

  1. Mere
  2. Piersici
  3. Nectarine
  4. Capsuni
  5. Struguri
  6. Telina de frunze
  7. Spanac
  8. Ardei gras
  9. Castraveti
  10. Rosii cherry
  11. Mazare importata
  12. Cartofi
  13. Ardei iute
  14. Afine
  15. Salata
  16. Varza Kale
  17. Cirese
  18. Prune
  19. Pere
  20. Fasole verde

Pesticidele sunt extrem de nocive; ele cauzeaza probleme de dezvoltare la copii, pot afecta sistemul endocrin, iar unele actioneaza ca agenti cancerigeni. Daca vrei sa cumperi oricare dintre aceste alimente, orienteaza-te spre cele organice.

Lista celor mai curate legume si fructe

Potrivit EWG, lista alimentelor mai sigure pentru consum include: avocado, porumb dulce, ananas, varza, mazare dulce congelata, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete, grapefruit, pepene galben, conopida si cartofi dulci.

In aceste alimente au fost detectate relativ putine pesticide, in concentratii scazute. Astfel, doar 1% din probele de avocado analizate au prezentat pesticide detectabile. 89% din probele de ananas, 88% mango, 82% din cele de kiwi, 80% din papaya si 61% din pepene galben nu a avut niciun fel de reziduuri chimice.

Nicio proba din alimentele considerate „curate” nu a fost testata pozitiv pentru mai mult de patru tipuri de pesticide. Doar 5,5% dintre alimentele incluse pe aceasta lista au doua sau mai multe pesticide.

Este usor sa indepartam pesticidele prin spalarea vegetalelor?

Testele privind cantitatea si varietatea de pesticide au fost efectuate dupa ce alimentele au fost spalate. Cu toate ca unele pesticide se gasesc pe coaja legumelor si fructelor, altele sunt in interior, fiind preluate prin radacini si nu pot fi indepartate prin spalare.

Toate legumele si fructele, indiferent ca sunt crescute sau nu cu pesticide trebuie spalate cu apa pentru a indeparta murdaria si bacteriile potential daunatoare.

Sursa: bzi.ro