Acasă Sanatate Alarmant! Jumatate dintre copii din Romania consuma un drog

Alarmant! Jumatate dintre copii din Romania consuma un drog

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Desi ucide, fumatul este in continuare un viciu la care multi romani nu pot renunta. Prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, spune ca nicotina este trecuta in randul drogurilor alaturi de heroina, cofeina, tenia, scrie oanacuzino.

Este un drog reputat care reuseste sa faca din copilul care incearca o tigara (pana la 12 la ani, 50 la suta dintre copii din Romania incearca o tigara) un consumator de tigari, la inceput un numar mai mic, de 5, pentru ca apoi sa se opreasca la clasicul pachet de 20, fara se realizez ca este dependent si ca vointa nu mai este suficienta pentru a face fata si pentru a lupta cu aceasta dependent.

Despre dependenta

Prof. dr. Florin Mihaltan: Acest lucru se planteaza in receptorii fumatorului de mic, cand fiind o modalitate de a fi la moda. Incerci o tigara. In tigara respectiva, exista un drog care se cheama nicotina care se leaga de receptorii din creier pe care ii cultiva, ii inmultesc si care sunt de fapt germenii dependentei. De aceea, nicotina este trecuta in randul drogurilor alaturi de heroina, cofeina, teina, deci este un drog reputat care reuseste sa faca din copilul care incearca o tigara (pana la 12 la ani, 50 la suta dintre copii din Romania incearca o tigara) un consumator de tigari, la inceput un numar mai mic, de 5, pentru ca apoi sa se opreasca la clasicul pachet de 20, fara se realizez ca este dependent si ca vointa nu mai este suficienta pentru a face fata si pentru a lupta cu aceasta dependenta. Aceasta nicotinemie, acest nivel de nicotina din sange, creste si scade in functie de momentul inhalarii tigarii sau terminarii tigarii. In momentul cand scade, apare acea senzatie numita “craving”, adica lipsa acuta de nicotina care impune o noa tigara. Este modelul care se cultiva de mic si care permite ca un fumator adult sa fie un consumator zilnic si permanent, cronic.

In cat timp se curata organismul unui fumator dupa ce a renuntat?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Orice fumator intreaba imediat dupa ce se lasa la cat timp revine cu functia respiratorie la normal. Noi avem o cuantificare foarte corecta a ceea ce se intampla dupa ce te lasi de fumat. De exemplu, in urmatoarele 48-72 de ore, iti recapeti mirosul. Halena dispare in 24 de ore. Riscul de infarct miocardic se diminueaza si se apropie de cel al unui invidiv cu alte tare la un an de la renuntare. Riscul de cancer pulmonar este dupa 15 ani apropiat de riscul unui om care nu a fumat. Deci exista consecinte inainte si dupa ce s-a lasat de fumat. Doar ca pentru o intelegere corecta a mesajului, trebuie precizat ca indata ce un pacient afla ca are emfizem, bronsita, daca intrerupe fumatul, durata lui de supravietuire se prelungeste mult mai mult decat daca va continua sa fumeze dupa ce a aflat ca este bolnav. Este valabil pentru bolnavul miocardic, pentru cel coronarian, pentru cel cu cancer pulmonar, pentru cel cu bronsita si emfizem.

Care ar fi metodele de combatere a dependentei de tigara in 2015?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Dependenta de tutun presupune in majoritatea situatiilor un ajutor medical, un medic specializat pregatit sa faca consiliere. Acest medic trebuie sa stie ca in contactul cu pacientul, el substituie tigara, deci trebuie sa devina un substituent serios, deci un prieten al pacientului cu care sa discute toate problemele si capcanele in care nu se poate lasa de fumat. Exista o modificare de regim de viata a pacientului. Acesta trebuie sa aiba activitati, macar sa se plimbe, sa se miste in fiecare zi, sa renunte la sedentarism, sa-si schimbe preferintele alimentare, sa bea 2, 5 litri de apa plata, nu dulciuri, pentru ca apare un apetit crescut, trebuie sa manance foarte multe legume si fructe, putin si des si de cate ori, are senzatia de foame imperioasa, trebuie sa bea apa pentru a trece acea senzatie de foame imperioasa. Apa lucreaza aici in doua sensuri: este si detoxifiant si taie apetitul. In privinta medicatiei, exista trei clase de medicamente recunoscute ca fiind cu bataie lunga din punctul de vedere al incetarii fumatului. Unul este clasa cu subtituenti de nicotina. Recent, a aparut un produs pe piata care a completat plasturele si guma, au aparut produsele care se administreaza sub forma de inhalare. Apoi, au aparut doua substante, bupropion si vareniclina care se administreaza pe perioade lungi, de minimum doua luni, uneori se pot prelungi si care au rata mare de intrerupere a fumatului la doua luni, sase luni, uneori la un an si care sunt deasupra unui sfat minimal, adica a unei consilieri verbale. Cu cat consilierea verbala este mai intensa, cu atat pacientul are o dorinta mai evidenta de a-si intrerupe fumatul.