Omenirea va primi o secunda in plus, pe 30 iunie, care va fi adaugata in dispozitivele care masoara timpul universal, pentru a compensa incetinirea vitezei de rotatie a Terrei in jurul propriei axe, informeaza site-ul lepoint.fr.

Pentru ca viteza de rotatie a Pamantului incetineste, este nevoie sa adaugam cate o secunda in plus la anumite intervale de timp, pentru a resincroniza ceasurile atomice cu rotatia planetei. Aceasta modificare afecteaza insa calculatoarele si sistemele de operare.

In anul 2012, cand a fost adaugata o secunda in plus, serverele Amazon au fost blocate si mai multe site-uri si browsere nu au mai functionat timp de cateva ore, printre acestea numarandu-se Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn.

Problema apare pentru ca toate calculatoare vor inregistra de doua ori la rand aceeasi secunda, moment in care ele se blocheaza, considerand ca a avut loc o eroare.

Computerele folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice, care sunt extrem de exacte.

Decizia pentru adaugarea acestor secunde in plus este luata de Serviciul International pentru Rotatia Terestra si Sisteme de Referinta (International Earth Rotation Service) cu sediul la Paris. Institutia a anuntat ca masura va trebui luata din nou in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015.

Intrucat Terra are nevoie de o secunda in plus fata de anul 2008 pentru a efectua o rotatie completa, acea secunda suplimentara va trebui sa fie adaugata in dispozitivele de masurare a timpului.

Va fi al 26-lea an in care este adaugata o extra secunda, prima masura de acest fel fiind luata in anul 1972.

De atunci insa, oamenii au devenit tot mai dependenti de sistemele GPS si de Internet, care au insa nevoie de un timp clar stabilit.

Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane precizeaza ca in felul acesta diferenta dintre Timpul Universal Coordonat UTC si Timpul Atomic TAI va fi de 36s.

“Saltul de secunda se introduce in UTC la sfarsitul lunilor decembrie sau iunie, in functie de diferenta dintre cele doua scari de timp. Decizia este luata in urma monitorizarii cu cea ai mare precizie a neregularitatilor vitezei de rotatie a Pamantului datorate atractiei Lunii si Soarelui, variatiilor sezoniere sau unor cauze aleatoare (caderi de meteoriti, eruptii vulcanice, mari seisme etc.)“, adauga Magda Stavinschi.

Desi apar probleme temporare in momentul adaugarii secundei in plus, daca nu ar fi luata aceasta masura situatia ar fi si mai grava, spun oficiali americani, care au dezbatut acest subiect.

De exemplu, tranzactiile de la bursa ar avea de suferit, dar si sistemele GPS vor da erori, trimitand masinile in alta parte, cu erori de zeci de metri.

Sursa: descopera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.