Acasă Sanatate Atentie! Cat raman particulele de coronavirus in aer dupa ce o persoana...

Atentie! Cat raman particulele de coronavirus in aer dupa ce o persoana infectata vorbeste fara masca

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Picaturile si particulele de saliva infectate cu coronavirus care sunt aruncate in aer atunci cand oamenii vorbesc ar putea rezista in aer mai mult de 8 minute, fapt ce ar explica capacitatea mare de contagiozitate a noului coronavirus, sunt de parere cercetatorii medicali.

O noua estimare a cercetatorilor de la Institutele Nationale de Sanatate si de la Universitatea din Pennsylvania au aratat ca vorbitul tare timp de un minut genereaza cel putin 1000 de astfel de particule care contin coronavirus, relateaza CNN.

Aceste picaturi raman in aer timp de peste opt minute, conform unui studiu publicat marti in jurnalul stiintific PNAS. Conform cercetarii, este suficient ca o persoana sanatoasa sa inhaleze aceste particule pentru ca ea sa se infecteze cu noul coronavirus, scrie Digi24.

Pentru a realiza experimentul, cercetatorii au cerut unei persoane sa repete cuvintele „Ramai sanatos!”, intr-un spatiu care simuleaza un mediu cu aer stagnant. Fraza a fost aleasa, spun cercetatorii, pentru ca grupul de cuvinte „th”, in limba engleza, din cuvantul „healthy”, genereaza astfel de picaturi de saliva.

Cercetatorii au folosit, apoi, un laser pentru a observa ce se intampla cu aceste particule dupa ce ele au parasit cavitatea bucala. Rezultatul a fost ca picaturile mari s-au micsorat si evaporat in aer, insa au ramas in aer timp de peste opt minute. Inhalarea unor astfel de particule infectate de catre o persoana sanatoasa duce la raspandirea bolii.