Astronomii au descoperit cea mai mare planeta din galaxie, de 2.500 de ori mai mare ca Pamantul si de circa opt ori mai mare decat Jupiter, potrivit rtv.net.
Astronomii cred ca orbiteaza o stea aflata la 25.000 de ani lumina fata de noi, denumita MOA-2011-BLG-322, care are doar o treime din masa soarelui nostru.
Planeta a fost descoperita printr-o tehnica cunoscuta drept „microlensing”. Aceasta foloseste teoria relativitatii generale a lui Einstein, care sugereaza ca prezenta de masa si energie conduce la „curbura” spatiului si timpului, si ca aceasta curbura influenteaza traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, in urma fortelor gravitationale.
Einstein credea ca desi Pamantul pare a fi atras de Soare, de fapt forma spatiului si a timpului din jurul stelei schimba felul in care se misca Terra.
Tehnica microlensing masoara, astfel, felul in care este intensificata lumina unei stele indepartate din cauza campului gravitational al altei stele mai apropiate.
Potrivit teoriei lui Einstein, acest lucru este cauzat de curbarea spatiului si timpului inconjurator, facand steaua indepartata mai vizibila de pe Pamant.
Stralucirea lui MOA-2011-BLG-322 a fost vazuta in 2011 de astronomi din Japonia, Noua Zeelanda, Polonia si Israel. Expertii spun ca steaua ar fi de tipul M, cel mai intalnit in spatiu.
Planeta s-ar afla fata de steaua sa la o distanta de patru ori mai mare decat cea dintre Pamant si Soare.
Cercetarea sugereaza ca daca o planeta atat de masiva poate exista la o distanta asa de mare fata de steaua sa, teoriile actuale ale formarii planetelor ar putea fi incorecte.