Premiul Nobel pentru Fizica 2013 a fost castigat de fizicienii Peter Higgs si François Englert pentru descoperirea  particulei fundamentale denumite „bosonul Higgs”, potrivit mediafax.ro.

Laureatii au primit aceasta distinctie pentru cercetarile care au dus la explicarea originii maselor particulelor si, implicit, la descoperirea existentei particulei fundamentale denumite „bosonul Higgs”.

Fizica a fost primul domeniu pe care l-a mentionat Alfred Nobel in testament pentru premiu. La sfarsitul secolului al XIX-lea, multi o considerau regina stiintelor, iar cercetarile lui Nobel au fost strans legate de fizica, scrie nobelprize.org.

Din 1901 pana in 2012 au fost acordate 106 premii Nobel pentru Fizica. De 47 de ori premiul a fost decernat unei singure persoane. Pana acum au existat doar doua femei laureate si un singur om de stiinta, John Bardeen, a primit premiul pentru Fizica de doua ori.

Cel mai tanar laureat, Lawrence Bragg, avea doar 25 de ani cand a primit premiul, in 1915, alaturi de tatal sau. Varsta medie a laureatilor in domeniul fizicii este de 55 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.