Cutremurele vor putea fi prevazute cu cel putin 23 de zile inainte de producere, cel putin asta promit cercetatorii care au descoperit o importanta schimbare in comportamentul anumitor animale inainte de producerea unui seism.

O echipa de cercetatori a incercat sa demonstreze ca ceea ce oamenii pareau a cunoaste de multa vreme, si anume faptul ca unele animale manifesta schimbari de comportament inainte de producerea unui cutremur, este o ipoteza ce merita sa fie luata in calcul, in termeni cat se poate de stiintifici.

Utilizand datele inregistrate de camere video cu senzori de miscare in Parcul National Yanachaga din Peru, oamenii de stiinta au filmat comportamentul animalelor salbatice inaintea unui seism si sunt de parere ca rezultatul acestui studiu va aduce imbunatatiri evidente sistemului de prevedere pe termen scurt a cutremurelor.

Cercetarea a relevat aparitia unor modificari remarcabile in comportamentul animalelor cu 23 de zile inainte de producerea unui cutremur de magnitudine 7, care a lovit regiunea in 2011.

Intr-o zi obisnuita, camerele inregistrau trecerea prin zona acoperita de acestea a unui numar de cinci pana la 15 animale. Apoi, acest numar a inceput sa scada sub cinci pe zi. Cu circa o saptamana inaintea producerii seismului, niciuna dintre camere nu a mai avut inregistrari, ceea ce este extrem de nenatural intr-o padure tropicala montana, in care animalele misuna aproape continuu.

Studiul, publicat in Journal of Physics and Chemistry of Earth, a incercat sa descopere cauza producerii acestei schimbari de comportament.

Unul dintre parametrii urmariti a fost reflectia undelor radio de joasa frecventa, inregistrata in aria din jurul epicentrului cutremurului, Cercetatorii au constatat existenta unei perturbari in zona ionosferei – stratul atmosferic care contine o concentratie densa de ioni si electroni liberi si care este capabil sa reflecte undele radio – care s-a produs cu doua saptamani inaintea cutremurului.

O fluctuatie extrem de importanta a fost inregistrata cu opt zile inaintea seismului, aceste eveniment coincizand cu perioada in care animalele au fost inactive in zona in care fusesera instalate camerele.

Studiul a putut concluziona faptul ca modificarea comportamentala a animalelor s-a produs ca urmare a raspunsului biologic din partea acestora la modificarea concentratiei de ioni din aerul respirat.

Este cunoscut faptul ca miscarile tectonice din straturile litosferei au ca rezultat emisia de ioni.

Ionii pozitivi, moleculele care au pierdut un electron, au un efect neplacut asupra fiintelor vii, numit sindromul serotoninic. Acesta produce cresterea nivelului de serotonina din sanga si poate conduce la stari de neliniste, agitatie, hiperactivitate, confuzie. Sub impactul negativ al ionilor pozitivi, emisi inaintea cutremurului, animalele s-au retras din zona montana, aflata la 900 de metri altitudine, unde expunerea era mai mica.

Pasul urmator al acestei cercetari menite sa ofere indicii cu privire la markerii biologici privind producerea unui cutremur va studia comportamentului planctonului.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.