Traim intr-un mediu incarcat de toxine, din cauza poluarii, a alimentelor nesanatoase, rafinate si procesate, care ne sunt oferite, iar stresul acumulat in activitatile noastre zilnice, intr-o societate tot mai competitiva, mai exigenta si mai grabita, face ca aceste toxine, odata ajunse in organismul nostru sa ne cauzeze probleme. De la simple afectiuni pana la boli grave. Ficatul este principalul organ care se ocupa de detoxifiere (alaturi de rinichi, colon si piele), iar el este adeseori suprasolicitat. Astfel, el nu mai poate procesa toxinele si grasimile in mod eficient.
Rezultatul este aparitia afectiunilor hepatice, tot mai frecvente, precum si o slabire a sistemului nostru imunitar general. De aceea, putem spune ca sanatatea ficatului este deosebit de importanta, este cheia unui organism lipsit de toxine, iar ea poate fi mentinuta doar printr-un stil de viata sanatos, care implica, desigur, in primul rand o alimentatie corecta.
Dupa cum ne explica dr. Pavel Chirila, medic primar si profesor universitar, „in medicina, ficatul este numit marele laborator al corpului omenesc, caci aproape tot ce intra in organismul nostru, prin intermediul respiratiei si al alimentatiei, trece prin ficat”, care metabolizeaza si detoxifica. Problemele apar atunci cand acest organ important nu mai face fata cantitatii de toxine acumulate. Atunci apar afectiunile.
Ficatul are o particularitate: nu da semne ca este bolnav. Practic, nu simtim nimic, nu simtim dureri sau deranjamente in primele faze ale afectiunilor, ci doar cand lucrurile sunt avansate si deja suficient de grave. De aceea, cel mai bine si cel mai simplu este sa prevenim bolile hepatice, ajutand ficatul sa-si faca datoria printr-un mod de viata sanatos, caci tratarea acestor boli este mult mai dificila. Practic, daca mancam corect pe durata intregii vieti si daca ne hidratam corect nu ar trebui sa ne facem griji in legatura cu sanatatea ficatului nostru.
Primele simptome ale imbolnavirii ficatului pot fi unele stari precum oboseala fara motiv, surmenajul fizic nejustificat, astenia, tulburarile de somn, cearcanele, pielea care isi pierde din stralucire sau care se decoloreaza, durerile de cap, luarea in greutate sau dereglarile digestive. Din pacate, nu intotdeauna asociem aceste semnale corporale cu o suferinta a ficatului, ci, de multe ori, le trecem cu vederea. Dupa aceste semne initiale, apare asa-numitul sindrom dispeptic, care vine cu greturi, balonari, disconfort digestiv, gust amar in gura etc.
Esential si elementar pentru o buna sanatate a ficatului este sa ii furnizam o hrana corecta, sanatoasa. Adica alimente pure, bio, fara E-uri, fara organisme modificate genetice, nerafinate, neditivate, alimente preparate asa cum se facea si se face la tara, acasa, in mod sanatos. De asemenea, trebuie sa ne hidratam corect in fiecare zi. Din pacate, astazi nu e chiar atat de usor sa ne procuram astfel de alimente. Din comoditate, ne-am obisnuit sa ne hranim cu alimente rafinate, aditivate, puse la dispozitie de marile lanturi de supermarket-uri, sa consumam mult prea mult zahar, care este prezent in foarte multe lucruri, de la sucurile „naturale” si carbogazoase pana la dulciuri, biscuiti si snacks-uri. Iar zaharul rafinat, o adevarata „otrava alba”, se afla la originea multor boli, nu doar a imbolnavirii ficatului: diabet, cancer de colon, cancer genital (la femei) etc.
Totusi, daca avem un pic de bunavointa, putem ajuta mult activitatea ficatului prin intermediul alimentatiei. In primul rand, il ajutam prin simpla eliminare a unor substante precum zaharul rafinat, prajelile si produsele de tip fast-food, alcoolul in exces, cafeina si nicotina. Exista, apoi, unele plante care realizeaza un foarte bun drenaj hepato-biliar, eliminand deseurile metabolice si toxinele. Cateva dintre ele sunt Licopodium (braduletul), Taraxacum (iarba de papadie – mai ales radacina acestei plante), Cinara sau Vaccinium, care cresc si la noi in tara. De asemenea, fructele, verdeturile si legumele proaspete, mai ales sfecla, usturoiul, morcovul, grapefruit-ul, ceaiul verde, zarzavaturile cu frunze verzi, cruciferele (broccoli, conopida, varza de Bruxelles), varza, fructul de avocado, marul, lamaia si sucul de lamaie, cerealele alternative (fara gluten), ca de pilda hrisca, turmericul… toate acestea ajuta ficatul in activitatea sa de a filtra si elimina toxinele din organism. Evitarea si chiar elimintarea grasimilor animale si alegerea, in locul lor, a uleiurilor vegetale presate la rece este, de asemenea, de mare ajutor. Exista si metode de detoxifiere mai agresive, cure cu ulei de masline si vin, cu sare amara etc., insa acestea trebuie aplicate cu prudenta.
Iar cand vine vorba de dulce, de dulcele natural, de acel dulce care poate inlocui nocivul zahar rafinat, ne gandim, desigur, in primul rand la miere si la celelalte produse ale stupului. Dupa cum ne confirma dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut, „produsele apicole au un rol deosebit de important in protectia ficatului atat la persoanele sanatoase, care se pot confrunta, temporar, cu aspecte legate de supraalimentare, cat si la persoanele care sufera de afectiuni hepatice”. Desigur, aceste produse apicole sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt mai de calitate, obtinute din culturi de flori nepoluate, recoltate, transportate si pastrate in conditii de maxima siguranta, pentru a-si pastra integral proprietatile cu totul exceptionale. Acesta este si cazul companiei ApiLand, care ne pune la dispozitie intreaga gama de produse apicole de calitate, pure si crude, bio, obtinute de catre albine din regiunile curate ale Transilvaniei.
Mierea, mai ales in varianta sa cruda (neprocesata termic la peste 40 de grade si neamestecata cu alte substante), este un foarte eficient detoxifiant general al organismului. In plus, este o substanta nutritiva usor asimilabila de catre ficat, inclusiv de catre un ficat mai „lenes” sau care sufera de o afectiune. Mierea poate fi consumata ca atare sau ca indulcitor natural al unor sucuri de fructe – un pahar de suc de lamaie cu miere baut dimineata, pe stomacul gol, este un excelent detoxifiant pentru organism, mai ales daca devine un obicei zilnic.
Polenul crud are un aport nutritional deosebit pentru organism. O cura zilnica cu polen crud reface echilibrul nutritional al acestuia, echilibreaza metabolismul, imbunatateste sistemul imunitar si topeste grasimile nedorite (ceea ce are efect si asupra siluetei noastre). De asemenea, el este un excelent detoxifiant care actioneaza la nivelul celulelor hepatice. Trebuie sa stim, inainte de alege polenul, ca acesta este foarte sensibil la mediul inconjurator, absorbind substantele prezente in aer. De aceea, un polen de calitate precum cel pe care ni-l ofera ApiLand, recoltat de catre albine din zone nepoluate, neindustrializate si pastrat in conditii perfecte, in congelator, reprezinta alegerea ideala.
Tinctura de propolis are, si ea, multe efecte benefice, printre care si acela, foarte important, de a stimula imunitatea generala a organismului.
La fel, pastura poate ajuta foarte mult activitatea de detoxifiere a ficatului. Pastura, numita si „painea albinelor”, este un polen pe care albinele il amesteca cu miere si cu unele enzime, care apoi fermenteaza in conditii naturale, in interiorul stupului, timp de trei luni. Aceasta pastura este un aliment cu totul deosebit, foarte util in nutritia ficatului si in detoxifierea lui. Ea contine multe vitamine, minerale, enzime si actioneaza la nivelul microzomilor hepatici, acele organite cu rol important in detoxifierea celulei hepatice. Cel mai indicat este sa facem o cura de pastura cu o durata de trei luni. Fiind usor de asimilat si de digerat, chiar mai usor decat polenul crud, ea poate fi consumata, ca atare sau amestecata cu miere, inclusiv de catre copii mici si de catre varstnici. Intr-o cura, doza zilnica recomandata pentru un adult este de trei grame pe zi, iar pentru un copil, jumatate din aceasta doza. Insa o cura de pastura este utila nu doar in cazul unor afectiuni hepatice, ci si in perioadele de suprasolicitare psihica si fizica sau primavara, atunci cand exista riscul unor astenii, unor oboseli si surmenaje. De asemenea, poate fi facuta si de catre persoanele sanatoase.
Despre beneficiile produsele apicole pentru detoxifiere puteti afla mai multe din emisiunea „Diferente si Esente” difuzata la Realitatea TV:
Mai multe informatii despre beneficiile produsele apicole puteti afla accesand www.apiland.ro sau de la numarul de telefon 0371.78.00.78.