Acasă Politic Klaus Iohannis, la bilantul SRI: Romania este o tara sigura!

Klaus Iohannis, la bilantul SRI: Romania este o tara sigura!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca SRI si-a facut pe deplin datoria anul trecut, punctand ca Romania este o tara sigura.

„Am participat astazi la bilantul SRI. Le-am dat un mesaj pe care pot sa-l sintetizez simplu: SRI si-a facut datoria pe deplin, cu eficienta si cu seriozitate”, a spus Iohannis in conferinta comuna cu seful SRI, Eduard Hellvig, dupa prezentarea bilantului institutiei pe anul trecut.

Seful statului a sustinut ca reprezentantii SRI, prin profesionalismul lor, fac Romania mai sigura intr-o perioada cu multe probleme si riscuri.

„Cred ca cea mai buna recunoastere a activitatii Serviciului este gradul de incredere de care se bucura din partea cetatenilor Romaniei”, a mai spus Iohannis.

El a aratat ca a subliniat la bilantul SRI cateva aspecte pentru anul trecut.

„Romania este o tara sigura, scutita de incidente de securitate si terorism. Am multumit celor care lucreaza in SRI pentru ca au asigurat securitatea cetatenilor Romaniei. SRI a contribuit esential la lupta impotriva coruptiei, care ramane unul dintre cele mai sensibile subiecte relevant deopotriva pentru institutii, dar si pentru opinia publica. Am remarcat si activitatea impotriva retelelor de evaziune si crima organizata, dar si rolul jucat de SRI in zona de cyber intelligence. Ma bucur sa constat ca SRI este un partener respectat si credibil in comunitatea de informatii euroatlantica si contribuie la profilarea Romaniei ca furnizor de securitate in regiune”, a adaugat Iohannis.

Romania are restante in ce priveste legislatia referitoare la securitatea nationala, a afirmat, marti, dupa prezentarea bilantului SRI, presedintele Klaus Iohannis, adaugand ca este nevoie de o reforma legislativa in aceasta materie.

„Am vorbit si despre restantele pe care le avem in materie de legislatie. Ma refer aici atat la reluarea discutiei cu privire la legislatia din domeniul securitatii cibernetice, cat si la ansamblul reglementarilor in domeniul securitatii nationale. Absenta unei legislatii coerente, unitare si actualizate in materie de securitate nationala ramane o tema sensibila. Avem nevoie de o reforma legislativa, care necesita timp, dezbatere si coordonare, dar nu mai poate intarzia”, a spus Iohannis in conferinta comuna cu seful SRI, Eduard Hellvig.

El a sustinut si ca „intr-o societate democratica controlul parlamentar eficient este esential si poate sa asigure premisele transparentei, colaborarii intre institutii si credibilitatii publice a Serviciului”.

„O atitudine deschisa a SRI in raport cu Comisia de control parlamentar si in raport cu societatea este semnalul ca Serviciul respecta rigorile unui stat democratic si actioneaza in acord cu principiile lui”, a afirmat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca asteapta de la SRI continuitate si consecventa in actiuni si in rezultate, punctand totodata necesitatea colaborarii intre serviciile de intelligence din statele europene in contextul cresterii „alarmante” a terorismului.

„In primul rand, astept continuitate si consecventa in actiuni si in rezultate. in materie de securitate nu este loc decat de profesionalism 100%. Consider ca, pe fondul cresterii alarmante a amenintarii teroriste in Europa, colaborarea si coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esentiala”, a spus Iohannis, in conferinta comuna cu seful SRI, Eduard Hellvig, dupa prezentarea bilantului activitatii serviciului pe anul trecut.

El a aratat ca, in plan intern, SRI ii revine in continuare misiunea privind apararea statului de drept si lupta impotriva coruptiei.

„Cred ca cetatenii asteapta de la serviciu doua lucruri in mod special: sa fie in siguranta si sa le fie respectate drepturile si libertatile. in ambele directii, SRI are o datorie importanta”, a completat seful statului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos