Acasă Sanatate Anuntul OMS care schimba tot ce stiai despre noul coronavirus! Ce spune...

Anuntul OMS care schimba tot ce stiai despre noul coronavirus! Ce spune OMS despre asimptomatici

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Lumea nu ar trebui sa lase garda jos, deoarece pandemia provocata de noul coronavirus este inca in crestere, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Dar, in acelasi timp, OMS afirma ca pacientii asimptomatici, care sunt cei mai multi si al caror numar este greu de estimat, transmit doar in cazuri foarte rare virusul. In plus, participarea la o adunare de masa nu s-ar inscrie in definitia contactului cu un bolnav. Sunt doua dintre comunicarile facute luni de oficiali ai OMS intr-o conferinta de presa care reprezinta o schimbare de pozitie.

„Se pare ca este rar ca un individ asimptomatic sa transmita mai departe virusul. Vrem sa ne concentram pe cazurile simptomatice”, a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, intr-o conferinta de presa, conform Digi24.

Afirmatia reprezinta cumva o schimbare de optica, in conditiile in care pana acum se spunea ca boala este dificil de stapanit si pentru ca exista asa-numitii purtatori asimptomatici. Unii oameni, in special cei tineri sau cei care nu au si alte afectiuni, pot sa nu dezvolte simptome sau sa fie vorba despre simptome foarte usoare. Altii dezvolta simptome dupa multe zile de cand au fost infectati.

Datele preliminare obtinute de la primele focare de coronavirus indicau ca virusul se poate raspandi prin contact personal, chiar daca purtatorul nu are simptome. insa acum, oficiali OMS spun ca desi un asimptomatic poate raspandi virusul, totusi nu aceasta este principala modalitate prin care se transmite microbul.

De aceea, raspunsul guvernelor la pandemie ar trebui sa se concentreze pe depistarea si izolarea persoanelor cu simptome si pe anchetele epidemiologice, pentru a-i gasi pe cei care au intrat in contact cu ei, a explicat dr. Van Kerkhove.

Ea recunoaste ca unele studii au aratat o raspandire a virusului, mai ales in azilurile de batrani, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, dar spune ca este nevoie de mai multa cercetare si de mai multe date pentru a avea un raspuns corect la intrebarea daca virusul se poate raspandi pe scara larga prin purtatori asimptomatici.

Daca se va dovedi ca nu asimptomaticii sunt factori principali de transmitere a coronavirusului, implicatiile asupra politicilor de sanatate ar putea fi imense. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a recomandat distantarea fizica si purtarea mastilor de protectie. Van Kerkhove a subliniat insa ca nu inseamna ca asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot raspandi deloc virusul, ci doar ca aceste cazuri sunt rare.

OMS a mai facut, insa, luni, o afirmatie care pare sa intre in contradictie cu ceea ce se credea pana acum. Participarea la o adunare de masa nu s-ar inscrie in definitia contactului cu un bolnav. Este vorba cu precadere de adunarile in aer liber, mai precis de marsurile si demonstratiile care au intrat in actualitate in ultimele saptamani odata cu evenimentele din Statele Unite.

„Definitia normala a unui contact este daca cineva a fost mult timp in proximitatea unui caz confirmat. in acest sens, cineva care a participat la o adunare de masa nu se inscrie neaparat in definita unui contact”, a spus Michael Ryan – director OMS.

Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat totusi oamenilor care participa la proteste sa-si ia masuri de precautie pentru a evita un nou val de contaminari cu coronavirus.

Duminica a fost inregistrat cel mai mare numar zilnic de noi cazuri la nivel global – peste 136 de mii. Situatia din Europa si din Statele Unite s-a imbunatatit, dar centrul de greutate al pandemiei s-a mutat acum in America Latina si Asia.

La nivel global au fost inregistrate pana acum 7,2 milioane de cazuri de COVID-19. Jumatate dintre pacienti s-au vindecat, iar dintre cazurile active, circa 54 de mii sunt grave sau critice. De asemeena, peste 408 mii de persoane au murit, ceea ce inseamna o mortalitate globala de 5,6 la suta.

„Desi situatia din Europa se imbunatateste, la nivel global se inrautateste. Peste 100.000 de noi cazuri au fost raportate in 9 dintre precedentele 10 zile”, a subliniat Tedros Ghebreyesus – seful OMS.

OMS si-a schimbat pana acum de mai multe ori pozitia in recomandarile pe care le-a facut in pandemia de coronavirus, dar medicii spun ca este firesc, din moment ce avem de-a face cu un virus nou, care inca nu este pe deplin cunoscut si care isi dezvaluie cu timpul potenta sau slabiciunile.