Acasă Stirile zilei Anunt pentru romanii care au muncit la negru in strainatate! Vezi cum...

Anunt pentru romanii care au muncit la negru in strainatate! Vezi cum iti poti cumpara vechimea in munca!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Persoanele interesate sa-si intregeasca stagiul de cotizare au posibilitatea, pana la 27 aprilie 2017, sa cumpere efectiv vechime de la casa de pensii, insa in anumite conditii. Aceasta posibilitate se asigura in baza Legii nr.186/2016, care asigura efecte pentru urmatoarele sase luni de la data intrarii in vigoare (27 octombrie 2016). Cine poate incheia contract de asigurare si pentru ce perioada Actul normativ aprobat de curand ofera posibilitatea asigurarii pentru cel mult cinci ani anteriori datei la care se incheie contractul.

„Nu exista posibilitatea sa te asiguri pentru perioade de acum 7 ani, sa zicem, sau oricare alta perioada anterioara celor cinci ani de la data incheierii contractului, asa cum s-a intamplat in cazul unui act normativ mai vechi, care a dat posibilitatea asigurarii pentru perioade nedeterminate. „, a declarat purtatorul de cuvant al Casei de Pensii Olt, Constanta Gheorghe.

Nu pot incheia un astfel de contract pensionarii si nici nu se pot plati suplimentar sume de bani pentru perioade in care persoana a fost asigurata in sistemul public. In intervalul de 5 ani calendaristici anteriori incheierii contractului de asigurare sociala poate fi solicitata asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, situate in acest interval.

Contract de asigurare sociala, in temeiul acestui act normativ, poate incheia orice persoana, indiferent de cetatenie, cu domiciliul sau resedinta in Romania, care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii: – nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare sociala; – nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia, in perioada pentru care se solicita asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii; – nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare, scrie gazetaromaneasca.

Daca persoana doreste asigurarea pentru perioada maxima, respectiv cinci ani, va trebui sa achite, la venitul minim pentru care se pot plati aceste asigurari, aproximativ 15.500 de lei. Valoarea maxima care se poate lua in calcul pentru plata asigurarii este de cinci ori valoarea salariului mediu brut in vigoare pentru respectiva perioada.

„Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, respectiv venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale, inscris in contractul de asigurare sociala, este ales de persoana care incheie contractul si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator fiecarei luni din perioada pentru care se solicita asigurarea in sistemul public si nici mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.