Cap Limpede

Stiinta

AMENINTARE sanitara de anvergura privind VIRUSUL Chikungunya transmis de TANTARI!

Virusul Chikungunya constituie o amenintare sanitara de anvergura pentru continentul american, o epidemie fiind deja in curs in Antile, potrivit Institutului de supraveghere sanitara (INVS) francez.

„Adunari ale populatiei, precum cele prilejuite de Cupa Mondiala de fotbal din iunie 2014 din Brazilia, constituie situatii favorabile pentru raspandirea virusului si necesita masuri de preventie specifice”,avertizeaza acest organism sanitar public intr-un articol publicat in Buletinul epidemiologic saptamanal (BEH).

Acest virus, transmis de tantari, provoaca febra puternica si dureri articulare.

Boala, impotriva careia nu exista un tratament specific si nici un vaccin, poate fi fatala pentru persoanele slabite.
Dupa ce a aparut brusc in noiembrie 2013 in insulele franceze Saint-Martin si Saint-Barthélemy, virusul s-a raspandut progresiv in regiunea Antile.

Epidemia afecteaza in prezent mai multe tari din Caraibe, in special Guadalupe si Martinica, unde risca sa se intensifice odata cu sezonul ploios, intre iulie si noiembrie, ce favorizeaza inmultirea tantarilor, subliniaza INVS.

Potrivit datelor citate saptamana trecuta de Ministerul Sanatatii, 90.000 de persoane au fost afectat in Guadalupe si Martinica de la inceputul epidemiei in decembrie.

Este dificil de anticipat evolutia epidemiei in aceste doua departamente din cauza numerosilor factori legati de clima, mediu si de gradul de imunitate al populatiei.

Acest virus este prezent acum in numeroase insule din Caraibe si afecteaza si Guyana, dar intr-o masura „moderata”, potrivit INVS.

Pe continentul american, cateva cazuri autohtone au fost inregistrate in America Centrala, cu opt cazuri confirmate in Salvador, potrivit ultimului raport difuzat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la 3 iulie.

Acestea desemneaza persoanele contaminate local de tantari si nu calatorii contaminati intr-una dintre zonele cunoscute ca infectate si care se intorc cu boala in tara lor.

In Statele Unite au fost inregistrate cateva zeci de cazuri dar care, oficial, sunt toate inregistrate in randul calatorilor, potrivit OMS.

INVS avertizeaza impotriva riscurilor crescute de epidemie in tarile tropicale ale continentului american, unde tantarii se inmultesc rapid.

Introducerea acestei boli in tari „foarte populate” din America Latina unde „populatia este total naiva” in privinta virusului, in sensul ca nu a intrat niciodata in contact cu acesta, constituie o „amenintare sanitara de anvergura”, apreciaza organismul.

Sudul Europei, unde se inmultesc tantarii-tigru care transmit febra Dengue si chikungunya, este de asemenea o zona vizata de riscul introducerii acestei boli pe timpul verii, avertizeaza institutul.

Sursa: mediafax.ro

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-65951").on("click", function(){ $(".com-click-id-65951").show(); $(".disqus-thread-65951").show(); $(".com-but-65951").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});