Acasă Stirile zilei Stiinta MOTIVUL EXTINCTIEI celor mai mari pasari marine din istorie, invaluit in MISTER...

MOTIVUL EXTINCTIEI celor mai mari pasari marine din istorie, invaluit in MISTER dupa o noua descoperire! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fosilele celei mai mari pasari marine din istorie cu o anvergura de peste 6,4 metri au fost descoperite in statul american Carolina de Sud.

Aripile acestei vietuitoare, Pelagornis Sandersi, au o anvergura de doua ori mai mare decat aceea a albastrosului regal din zilele noastre, afirma autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Cu un cioc lung si dinti ascuti pe marginea acestuia, pasarea era capabila sa strabata in zbor intinderi mari de apa in cautarea prazii, in urma cu 25 de milioane – 28 de milioane de ani.

Totusi, ea avea nevoie, cel mai probabil, de o „trambulina” pentru a se lansa in aer, intrucat aripile sale erau pur si simplu prea lungi pentru a-i permite sa decoleze de pe sol.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca Pelagornis Sandersi trebuia sa se lanseze de pe promontorii naturale si sa utilizeze curentii de aer pentru a se lansa in aer, la fel ca un planor.

Autorul studiului, Dan Ksepka, expert la The National Evolutionary Synthesis Center (NESCent) din orasul Durham, din statul Carolina de Nord, spune ca pasarea, odata ajunsa la inaltimi mari, era capabila sa strabata kilometri intregi fara sa bata din aripi.

„Acest aspect este important deasupra oceanului, unde hrana este putina”, a explicat cercetatorul american.

Pelagornis Sandersi a trait dupa disparitia dinozaurilor, insa inainte de sosirea primilor oameni in America de Nord.

Vezi VIDEO AICI!

Oase din aripile pasarii, gheare si scheletul ei complet au fost descoperite pentru prima data in 1983, in apropiere de orasul Charleston, din Carolina de Sud, in timpul lucrarilor de construire a unui aeroport.

„Osul superior al aripii era mai lung decat bratul meu”, spune autorul studiului, reamintind faptul ca a avut nevoie de un stivuitor pentru a dezgropa tot osul.

Tinand cont de oasele descoperite, anvergura aripilor masura intre 6,06 si 7,38 metri.

Cu o anvergura de circa 6,4 metri, Argentavis magnificens, ale carei oseminte dateaza din urma cu 6 milioane de ani, era pasarea care detinea anterior recordul pentru cea mai mare anvergura a aripilor.

Noua descoperire explica mai bine capacitatile uimitoare ale acestei vietuitoare care face parte din familia Pelagornis, ce include pasari marine cu anverguri foarte mari si pseudo-dinti, si conditiile in care s-a produs disparitia lor, in urma cu circa 2,5 milioane de ani.

Aceste pasari erau „planoare excelente”, iar ramasitele lor fosilizate au fost gasite pe sapte continente, facand ca motivul extinctiei lor sa para si mai mult invaluit in mister.

Sursa: mediafax.ro