Asiaticii consuma orez la fiecare masa, pentru ca este o hrana usoara, bogata in vitamine, care asigura organismului necesarul zilnic de substante nutritive. in trecut a fost considerat hrana saracilor, dar in prezent a devenit un aliment de baza, una dintre cele mai cultivate cereale.

Dieta cu orez este recomandata pentru prevenirea cancerului la stomac, colon sau san, datorita continutului de inhibitori ai protazei (care au efect antitumoral), de fosfor, potasiu si complexul de vitamine B.

Cel brun beneficiaza de un aport suplimentar de magneziu (ajuta la reducerea simptomelor astmului, scade tensiunea arteriala, diminueaza frecventa migrenelor si riscul infarctului sau al atacului cerebral), mangan (ajuta oasele sa ramana sanatoase si sintetizeaza acizii grasi), seleniu (protejeaza celulele de radicalii liberi si regleaza functionarea tiroidei), cat si de vitaminele B1, B2, B3, si B6, care intaresc, la randul lor, organismul, scrie doctorulzilei.

Vitaminele B1 si PP, cat si fosforul continute de bobul de orez au un efect benefic asupra sistemului nervos central. Ele asigura transmiterea influxului nervos si intensifica activitatea cerebrala. Aceste calitati il recomanda ca aliment persoanelor supuse unor eforturi intelectuale crescute.

De asemenea, continutul foarte scazut in lipide il recomanda pentru dietele de slabit, fiindca alunga foarte repede starea de foame. in plus, are efecte tonice si emoliente asupra intestinelor, reparand urmarile unor mese copioase.

Proprietatile terapeutice il recomanda pentru problemele cu care se confrunta organismul la fiecare varsta. Consumul regulat de orez ii ajuta pe adolescenti sa asimileze mai usor vitamina B6, care are un rol important in metabolismul aminoacizilor. in cazul persoanelor in jurul varstei de 40 de ani, orezul este eficient in tratarea disfunctiilor sexuale, prin intensificarea fluxului sangvin catre zona genitala. Iar la cei de peste 60 de ani, orezul le protejeaza inima si creierul, crescand speranta de viata.

Consumul de orez in exces poate produce constipatii. Pentru o buna digestie se recomanda hidratarea cu cateva pahare cu apa in plus.

In afara de forma fiarta, cea mai cunoscuta, de altfel, orezul mai poate fi preparat si consumat si in alte moduri. Discurile de orez preparate la cuptor au un continut redus de grasimi si de calorii. Sunt un inlocuitor gustos al painii sau biscuitilor de grau. Faina de orez are o textura fina si este disponibila fie sub forma integrala, fie alba. Se foloseste la copt si la prepararea painii sau a taiteilor, care sunt fini si transparenti. Otetul se prepara din orez fermentat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.