Acasă Sanatate Alarmant! Rezultatele tratamentelor din Romania sunt cele mai scazute din Europa

Alarmant! Rezultatele tratamentelor din Romania sunt cele mai scazute din Europa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania ocupa locul 32 din 35 de tari studiate in editia 2015 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI) si se afla pe ultimul loc la cea mai importanta categorie de indicatori – rezultatele tratamentelor.

Indexul european al sistemelor medicale (EHCI), facut public marti, este realizat de compania suedeza Health Consumer Powerhouse. Romania a obtinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflandu-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) si Muntenegrului (484).

Autorii comenteaza ca „Romania are probleme severe cu managementul intregului sau sector public” si ca, alaturi de Albania si Bulgaria, „sufera din cauza unei structuri invechite de asistenta medicala, cu o proportie ridicata si costisitoare de internari”.

Raportul cuprinde 48 de indicatori grupati in sase categorii: drepturile si informarea pacientilor, accesibilitatea (timpii de asteptare pentrutratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite si extinderea lor, preventia si farmaceuticele. Combinatia acestor indici – obtinuti din studii si baze de date internationale si din chestionare administrate asociatiilor de pacienti – isi propune sa descrie felul in care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem, scrie bzi.

La cea mai importanta categorie, rezultatele tratamentelor, Romania a obtinut 104 puncte din 250, clasandu-se pe ultima pozitie, alaturi de Macedonia.

Fata de anul trecut, cand Romania a avut „rosu pe linie” la toti cei opt indicatori ai subdisciplinei, indexul pe 2015 a acordat note mai bune pentru reducerea deceselor cardiovasculare si reducerea deceselor prin accident vascular cerebral.

S-au inregistrat insa in continuare scoruri mici pentru mortalitatea infantila, supravietuirea incancer, anii potentiali de viata pierduti, infectiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), rata avorturilor si depresie.

Romania sta semnificativ mai bine la capitolul accesibilitate, al doilea ca pondere al clasamentului, unde a primit 150 de puncte din totalul de 225, clasandu-se astfel pe locul 17, deasupra unor tari precum Danemarca, Italia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia sau Marea Britanie.

Potrivit raportului, Romania a facut progrese in ce priveste accesul in aceeasi zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile si timpul de asteptare la camera de garda.

In rest, Romania a mai acumulat 96 de puncte din 150 pentru drepturile si informarea pacientilor (locul 23), 63 din 150 pentru gama de servicii si extinderea lor (locul 31), 71 din 125 pentru preventie (locul 27) si 43 din 100 pentru farmaceutice (locul 33, mai bine doar decat Albania si Muntenegru).

Pe primul loc ale clasamentului in EHCI 2015 se afla tot Olanda, cu 916 puncte, urmata de Elvetia (894), Norvegia (854), Finlanda (845), Belgia (836), Luxemburg (832), Germania (828) si Islanda (825).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos