Acasă Sanatate Alarmant! Peste 5.000 de medici au parasit Romania in cinci ani

Alarmant! Peste 5.000 de medici au parasit Romania in cinci ani

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania a devenit, dupa aderarea la Uniunea Europeana,  una din tarile care exporta masiv forta de munca peste hotare, iar exodul creierelor din ultimii ani ne arata un tablou alarmant in sistemul medical.

Potrivit unei analize ce prelucreaza date de la Ministerul de Finante, numarul angajatilor din sistemul sanitar a scazut cu peste 5.000 din 2010 si pana in prezent, scrie Obiectiv.info.

Marea majoritate a celor plecati din sistemul sanitar au parasit tara, pentru a lucra in spitale din Occident, unde cererea pentru medici si asistente pregatiti in Romania este mare. Daca privim statistici cu numarul de medici romani care lucreaza in spitalele din strainatate, constatam ca acestea cresc de la an la an.

Ca o comparatie, Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, cel mai mare spital din Moldova, are 1.128 de paturi in aproape toate specialitatile medico-chirurgicale si peste 2.500 de angajati si functioneaza in regim pavilionar. Dar aici este inclus si personalul non-medical, personalul TESA (tehnic, economic si socio-administrativ), care totalizeaza cateva sute de salariati.

Astfel, per ansamblu, putem spune ca au disparut circa trei din cele mai mari spitale din Romania, spitale care deservesc nu doar un oras sau doua, ci o regiune intreaga, compusa din mai multe judete.

Cel mai mare declin a avut loc la unitatile sanitare finantate prin Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). In aceste spitale, policlinici, clinici etc., erau angajati 69.772 de salariati in anul 2010, dar numarul lor a inceput sa scada abrupt, momentul de cadere libera fiind in 2013. In total, din 2010 si pana in februarie 2015, peste 11.000 de salariati s-au „evaporat” din aceste unitati medicale.