Camerele de temoviziune din Delta Dunarii nu mai functioneaza pentru ca de doi ani a expirat contractul de mentenanta a sistemului. Politistii de Frontiera sustin ca securitatea granitei se face mai mult uman si intr-un ”orb tehnologic” pe perioada noptii pe lungimea celor 85 de km de pe bratul Chilia.

Intreg sistemul de supraveghere pe timp de noapte pentru granita romano-ucraineana, de pe bratul Chilia, nu functioneaza, deoarece contractul de mentenanta a expirat. in 2011 era pus in functiune sistemul integrat de supraveghere a traficului de nave pe Dunare si in Delta Dunarii, denumit SCOD.

Aceasta investitie facea parte din contractul de informatizare si modernizare a frontierelor Romaniei in vederea aderarii la spatiul Schengen. EADS si subcontractori romani s-au ocupat de aceasta investitie, cu un total de 1,5 miliarde de euro, care teoretic a trebuit sa intareasca granitele Romanei, ca ultima frontiera a Uniunii Europene.

Aceasta ultima frontiera UE insemna si securizarea bratului Chilia din Delta Dunarii care se constituie pe 85 de km ca granita dintre Romania si Ucraina.

Sistemul SCOD insemna depistarea tuturor navelor si a persoanelor care trec pe acolo, mai ales pe timp de noapte. “Prin contractul de realizare şi implementare a Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei (SISF), in cadrul Subsistemului Supraveghere, au fost date in exploatare in anul 2011, de-a lungul braţului Chilia, 14 sisteme optoelectronice multi–senzor (n.r. – camera cu vedere pe timp de zi, camera cu termoviziune şi telemetru laser montate pe stalpi)”, au precizat reprezentantii Politiei de Frontiera. Valoarea investiţiei sistemului SCOD a fost de 11,5 milioane de euro.

Acest sistem nu este functional, cel putin nu mereu, asa cum ne-a confirmat angajati ai Politiei de Frontiera din Delta Dunarii.

Trei politisti de frontiera ne-au confirmat, sub rezerva anonimatului, ca sistemul SCOD nu mai activ, iar supravegherea frontierei se face aproape exclusiv uman, pentru ca aparatele de temoviziune pe timp de noapte nu sunt in functiune.

Marturiile lor au fost confirmate oficial si de conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera: “Pentru sistemele fixe de supraveghere instalate pe braţul Chilia perioada de garanţie a expirat in anul 2014, astfel ca in ultimii doi ani am intampinat dificultaţi in asigurarea resurselor financiare necesare menţinerii starii de funcţionare a camerelor cu termoviziune”.

In vederea soluţionarii acestei probleme, reprezentantii Politiei de Frontiera au mai transmis ca in prezent este in derulare o procedura de achiziţie publica pentru asigurarea mentenanţei. Valoarea contractului ar fi de patru milioane de euro.

De altfel, in ultimii ani, pe bratul Chilia nu a fost depistata, conform comunicatelor Politiei de Frontiera nicio incercare de trecere ilegala a frontierei Romaniei prin aceasta zona, pe timp de noapte.

Conform declaratiilor lui Vasile Blaga, fost ministrul al Internelor, securizarea tuturor granitelor a costat aproape 1,5 miliarde de euro. Este vorba de: 670 milioane de euro – fonduri europene Schengen, 500 de milioane de la bugetul public si 300 de milioane de euro – fonduri Phare de preaderare. Mare parte din banii publici au ajuns la concernul european EADS, arata Libertatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.