Cutremurul produs in data de 28 decembrie 2016 este unul tipic din zona Vrancea si, in general, aceste seisme considerate „moderate” nu prea au replici iar daca sunt ele sunt mici – a declarat pentru AGERPRES, Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineata in zona seismica Vrancea, la ora 5:01, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

Seismul a avut loc in judetul Vrancea, la adancimea de 91,1 kilometri. Localitatile cele mai apropiate de epicentru au fost Paltin — 5 kilometri, Focsani — 42 kilometri si Bucuresti — 156 kilometri.

Este al doilea cutremur produs miercuri dimineata, primul avand loc tot in zona Vrancea, la ora 1:20, cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter. Adancimea a fost de 97 de kilometri. Daca, initial, INFP anunta o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, revizuita la 5,4 grade, acum pe site-ul institutului apare o magnitudine de 5,3 grade pe Richter si adancimea de 98,9 kilometri. Acest seism s-a simtit in Bulgaria si Republica Moldova, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), fapt care confera o intensitate a miscarii seismice de 5,5 grade.

Anul acesta, in Romania au avut loc 9 cutremure cu magnitudinea de peste 4. Ultimul seism puternic inregistrat in tara noastra s-a produs la 24 septembrie si a avut o magnitudine de 5,6. Cea mai importanta miscare tectonica produsa in ultimii ani in Romania a avut loc la 22 noiembrie 2014. Seismul de atunci a avut magnitudinea 5,7.

Magnitudinea seismului produs miercuri, la ora 1:20, in zona Vrancea a fost revizuita la 5,3 grade pe scara Richter, iar adancimea la 97 km, conform datelor publicate pe site-ul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

 

Cel mai important seism din acest an a avut loc loc pe 24 septembrie, la ora locala 2:11, tot in zona Vrancea, avand magnitudinea de 5,3 grade pe Richter.

sursa: RADOR