In jurul orei 1.18 minute in dimineata zilei de 28 decembrie a avut loc un cutremur de mare amplitudine. Acesta este al treilea cutremur important care a avut loc in cursul anului 2016, dupa ce doua cutremure de peste 5 grade pe scara Richter au scuturat bine Partea de Est a Romaniei. Dupa primele estimari cutremurul din 28 decembrie este incadrat intre 5,2 si 5,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul a avut o magnitudine de 5,2 si s-a produs la o adancime de 100 de kilometri, au informat pentru HotNews.ro reprezentantii Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). cutremur 28 decembrie

Centrul mediteranean de seismologie anunta o magnitudine a seismului de 5,3 grade si mentioneaza ca acesta a fost resimtit si in Republica Moldova, Bulgaria si vestul Turciei. cutremur 28 decembrie

Un cutremur puternic a avut loc marți spre miercuri noaptea în România. Seismul a avut loc în jurul orei 1.25 și a fost simțit pe deplin și în București.

Seismul a avut 5,3 magnitudine Richter, conform Institutului Seismic de la Madrid și 5,6, conform seismologilor americani de la USGS.

Epicentrul a fost localizat la 11 kilometri sud-vest de localitatea Nereju și 46 km vest de Focșani. Seismul s-ar fi produs la o adâncime de 19 kilometri.

Site-ul INFP a picat imediat.

In urma cu doua luni o reactie a starnit suficiente dezbateri care ar trebui luate in seama atat de autoritati cat si de oamenii de rand. Este vorba de fostul director al INFP, Gheorghe Marmureanu, care atrage atentia ca seismele din Vrancea vor creste in intensitate si exista un pericol iminent ca sa avem un cutremur de magnitudine mai mare.

Activitatea seismica din tara noastra a fost intensa in ultima perioada, insa toate cutremurele au avut, pana acum, intensitate mica. Conform Institutului de Fizica a Pamantului, de la 1 august pe teritoriul tarii noastre au fost nu mai putin de 30 de seisme.

Seismologul Gheorghe Marmureanu, fostul director INFP, ne da insa o veste proasta. Conform previziunilor sale, urmatorul cutremur mare care se va produce in Romania va fi mai puternic decat cel din 1977. “Va fi ca cel din 1802, cel mai mare, va fi de 7,9, deci cu efecte puternice.

Aceasta inseamna si Moldova toata si Focsani si poate sa fie si Muntenia, Dobrogea, o parte”, spunea Marmureanu la sfasitul lunii august despre cutremurul devastator care s-ar putea abate asupra Romaniei.

Vom reveni cu amanunte