Acasă Stirile zilei Agentii CIA scriu lucruri trasnite! Vezi perlele din vocabularul unora din cei...

Agentii CIA scriu lucruri trasnite! Vezi perlele din vocabularul unora din cei mai bine pregatiti politisti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Agentia CIA a facut publice in 1982 perlele din vocabularul unora din cei mai bine pregatiti agenti, asociind fiecarui astfel de loc comun repudiat desenul unui animal straniu, relateaza AFP.

„Fostii agenti isi amintesc ca, atunci cand a fost construita cladirea in care se afla sediul (CIA), culoarele erau pazite noaptea cu caini, care sa adulmece eventuali intusi. Dar aproape nimeni nu isi aminteste de aceasta colectie de fauna stranie, ascunsa intr-un col la subsol”, scriu autorii – anonimi, asa cum se cuvine – ai acestui document, declasificat de agentie la sfarsitul lui iulie.

Reprezentata printr-un fel de arici (sau oposum) cu doua capete, „analiza multidisciplinara” (multidisciplinary analysis) aduce a doua analize conventionale „sudate laolalta”, apreciaza autorii. Este o fiinta prea „putin ingrijita”, acoperita cu o „substanta lipicioasa care permite aderarea unor materiale exterioare”. Ea este „fructul acuplarii destinse a unor forme de analiza clasica”, apreciaza ei.

Acest „Bestiary of Intelligence Writing” (Bestiar al stilului scrierii in informatiile secrete) „aduna esantoane de clisee sau expresii prost ori prea folosite, pe care redactorii de la CIA le-au intalnit adesea, de-a lungul anilor”, precizeaza autorii acestui document, care a fost publicat in revista CIA „Studies in intelligence”.

In opinia lui Matthew Gault, un jurnalist de la site-ul „War is boring”, care a expus documentul, aceste „18 pagini de mazgaleli bizare si comentarii sarcastice sunt foarte ciudate”.

„Fara indoiala au fost necesare mai multe ore ca toate aceste lucruri sa fie scrise si predate conducatorilor CIA. Ma intreb daca nu cumva cineva l-a facut acasa si a decis, dupa aceea, sa-l puna in circulatie la birou”, isi imagineaza jurnalistul.

– Mostri parosi cu coarne

Autorii Bestiarului marturisesc ca se inspira, potrivit unei note de subsol, din cartea „Un bestiar politic”, scrisa de catre scriitorul James Kilpatrick, fostul senator american Eugene McCarthy si caricaturistul Jeff MacNelly, care zugraveste politicieni americani.

„Tensiunile sporite” sunt incarnate de pasari cu un singur picior, foarte lung. Ele prospera „multumita saraciei, malnutritiei si mai ales alienarii”, avanseaza autorii de la CIA.

Bestiile cele mai infricosatoare sunt „situatiile disperate”, ilustrate prin monstri parosi cu coarne, inarmati cu buzdugane. Ele au „un apetit vorace si o inclinatie catre a-i prinde in capcana pe cei care nu se tem”.

Matthew Gault vede in Bestiar o forma de „catharsis” pentru agentii CIA, care pot sa elibereze astfel senzatii refulate mult timp. „Oamenii care muncesc la CIA raman oameni, desi exista tendinta sa se uite acest lucru. Documentul arata ca ele au simtul umorului, chiar daca este straniu”.

„Viitorurile previzibile”, ilustrate printr-un sobonal mare, sunt niste „animale periculoase si cu toane”. Adesea ele se intorc impotriva stapanilor lor, supunandu-i la ridiculizare sau umilire publica.

„Proiectele sortite esecului” (nonstarters), incarnate de un hipopotam mascat, sunt niste optimiste eterne care se consoleaza cu gandul ca sunt idei carora inca nu le-a venit vremea. De fapt, de cele mai multe ori sunt doar niste idei reciclate, ridiculizeaza autorii.

„Majoritatea zdrobitoare” este o fiinta cu chef de vorba si versatila, care are o parere despre orice. Incarnata de un monstru cu labe acoperite de solzi si degete incovoiate, ea are tendinta sa fie „moale”, cea mai solida fiind „majoritatea suficienta”, releva ei.

Sursa: mediafax.ro