Acasă Utile Afla secretele din spatele ochilor tai! Vezi ce spun acestia despre sanatatea...

Afla secretele din spatele ochilor tai! Vezi ce spun acestia despre sanatatea ta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, si pe buna dreptate. Aspectul ochilor iti poate indica 14 amanunte importante despre starea de sanatate a intregului organism.

LACRIMAREA OCHILOR SI INCETOSAREA VEDERII PE TIMPUL STATULUI LA CALCULATOR

Acesta este unul dintre efectele „sindromului privitului la calculator” (CVS). Contrastul scazut al ecranului calculatorului suprasolicita ochii, iar stresul ocular prelungit determina pe termen lung astfel de simptome.

PUNCTELE OARBE DIN CAMPUL VIZUAL CU CONTURURI LUMINOASE SAU SERPUITE

Aura migrenoasa produce adeseori astfel de modificari de vedere. Tulburarile de vaz pot fi insotite sau nu de durere.

INGALBENIREA SCRELEI OCHILOR

Aceasta afectiune poarta denumirea de icter si apare de regula la copiii nou-nascuti cu o functie hepatica slab definita si la adultii cu tulburari hepatice sau afectiuni biliare.

PROEMINENTA GLOBILOR OCULARI

Hipertiroidismul, adica supraactivarea glandei tiroide, este principala cauza a acestei modificari de ordin fiziologic.

DUBLAREA, ESTOMPAREA SAU PIERDEREA TOTALA A VEDERII

Aceste semne preced de regula accidentele vasculare cerebrale.

DUBLAREA VEDERII LA DIABETICI

Dublarea vederii este o problema foarte comuna la diabetici, in special in cazurile de retinopatie diabetica, un sindrom determinat de diabet care afecteaza sistemul circulator al ochiului. Aceasta afectiune este principala cauza a orbirii in randul populatiei adulte de pe continentul american.

Vazul este unul dintre cele mai pretioase simturi, dar de care ajungem sa ne ingrijim cum trebuie abia tarziu, dupa ce acesta da semne clare de boala. In SUA, aproape 25% dintre americani sunt prediabetici sau diabetici, iar multi dintre acestia ajung chiar sa isi piarda vederea in urma bolii.

SE AFLA SLABIREA VEDERII SUB CONTROLUL NOSTRU?

Absolut! Daca ne protejam ochii si reducem timpul petrecut in fata televizorului si calculatorului, putem sa ne mentinem acuitatea vizala intacta pana la varste inaintate! Dar, bineinteles, odata cu inaintarea in varsta trebuie sa suplimentam anumiti nutrienti din alimentatia zilnica pentru a preintampina deteriorarea vederii.

Studiile stiintifice au determinat ca principalii factori care afecteaza acuitatea vizuala sunt:

• Fumatul

• Obezitatea

• Diabetul zaharat

• Petrecerea timpului in fata ecranului calculatorului

Iridologia – Ochii ca oglinda nu doar a sufletului, ci si a sanatatii intregului corp

Iridologia este stiinta care studiaza irisului ochiului, practica adoptata de numerosi medici alternativi. Desi stiinta iridologiei este recunoscuta inca din secolul al 17-lea, aceasta nu a fost institutionalizata si oficializata nici pana in prezent.

Iridologia stipuleaza ca examinarea anumitor culori si tipare ale irisului poate furniza informatii importante despre sanatatea sistemica a organismului. Pe baza unor grafice specializate, medicii iridologi pot identifica sistemele corporale afectate de boala, respectiv subactivate ori supraactivate. Suna interesant!

Moduri naturale (si palpabile) de a-ti proteja sanatatea vederii

Acum sa ne intoarcem la mijloacele cunoscute si testate de protejare a vederii. Inainte de a enumera si descrie factorii nutritionali implicati in acest proces, haide sa vedem mai intai care sunt principalii factori de stil de viata si principalele aspecte de sanatate pe care trebuie sa le luam in calcul ca sa ne protejam vederea.

1. Ingrijirea sistemului cardiovascular. Tensiunea arteriala marita si obstructiile sistemului circulator afecteaza vasele sanguine fine care iriga retina ochiului. Cea mai importanta masura pe care trebuie sa o iei daca esti hipertensiv este sa scoti definitv fructoza din alimentatie. Potrivit medicului Richard Johnson, directorul sectiei de hipertensiune si boli renale a Institutului medical din cadrul Universitatii Colorado, un consum zilnic de fructoza mai mare de 74 de grame (echivalentul a 2,5 bauturi carbogazoase dulci) creste cu 77 la suta riscul ca tensiunea sa se mentina la un prag ridicat de 160/100 mmHg.

2. Normalizarea glicemiei. Problemele de glicemie pot determina o deshidratare localizata a globilor oculari si astfel o deteriorare ale capilarelor oculare fine.

3. Consumul de legume verzi, mai ales din ordinul cruciferelor. S-a demonstrat ca varza si toate celelalte legume din familia cruciferelor, si de fapt toate legumele cu frunze de culoare verde-inchis si cele bogate in carotenoizi, mai ales luteina si zeaxantina, imbunatatesc substantial acuitatea vizuala.

4. Suplimentarea acizilor grasi omega-3 din alimentatie. Beneficiile si efectele protectoare ale acizilor grasi omega-3 asupra sanatatii vizuale au fost documentate si demonstrate inclusiv de un studiu de amploare din August 2001 publicat in Arhivele de Cercetare Oftalmologica din SUA. Din pacate, insa, la ora actuala pestele, cea mai buna sursa de acizi grasi omega-3, nu mai reprezinta un aliment sigur din cauza poluarii masive a apelor oceanice si marine. Totusi, uleiul de krill de buna calitate reprezinta o sursa exceptionala de omega-3 si de astaxantina, un antioxidant puternic cu o contributie majora la sanatatea vederii.

5. Evitarea grasimilor trans. Prin faptul ca reduc absorbtia acizilor grasi omega-3, alimentele bogate in grasimi trans contribuie inclusiv la degenerescenta maculara. Aceste grasimi sunt omniprezente in alimente precum margarina, produsele de patiserie si cofetarie, carnea prajita, cartofii prajiti, gogosi, prajituri si biscuiti. Asadar, ca sa iti protejezi vederea, evita cu tot dinadinsul astfel de produse!

6. Evitarea aspartamului. Toxiinfectiile cu aspartam reprezinta o cauza majora a problemelor de vedere cu caracter acut.

Antioxidantii – Cei mai buni aliati ai sanatatii ochilor

Antioxidantii joaca un rol esential in neutralizarea radicalilor liberi din organism, si inclusiv a celor de la nivelul ochilor. Pe lista celor mai importanti antioxidanti cu rol de protectie a vederii se numara:

• Luteina

• Zeaxantina

• Antocianinele din coacaze negre

• Astaxantina

Luteina protejeaza vederea centrala

La nivelul maculei ochilor exista in mod normal luteina si zeaxantina in concentratii crescute.

Aceasta pereche de antioxidanti indeplineste in special doua roluri:

1. De absorbtie a surplusului de energie fotonica;

2. De neutralizare a radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteze structura membranelor lipidice

Luteina se intalneste si ea in concentratii mari in pigmentul macular, si are rolul de a proteja vederea centrala. Antioxidantul luteina poate fi obtinut din verdeturi, respectiv din legumele si fructele de culoare galbena si portocalie.

ASTAXANTINA ASIGURA UN GRAD RIDICAT DE PROTECTIE IMPOTRIVA CELOR MAI RASPANDITE DOUA FORME DE ORBIRE

Stiinta moderna a demonstrat ca astaxantina este pe buna dreptate carotenoidul suprem in ceea ce priveste sanatatea oculara, intrucat detine cel mai important rol protector impotriva orbirii.

Astaxantina este un antioxidant mult mai puternic decat luteina si zeaxantina la un loc, oferind un grad mare de protectie impotriva unor boli oculare grave precum:

• Cataracta

• Degenerescenta maculara determinata de varsta (ARMD)

• Retinopatie diabetica

• Glaucom

• Ocluzia arterelor retinei

• Ocluzie venoasa

• Edem macular chistic

• Boli oculare inflamatorii (de ex.: retinita, irita, ketatita si scerita).

Dupa cum se poate observa, pe lista se regasesc si principalele trei boli care determina orbire: degenerescenta maculara, cataracta si retinopatia diabetica.

Am mentionat acest lucru mai devreme si repet, o sursa grozava de acizi grasi omega-3 si astaxantina este uleiul de krill, dar poti cumpara inclusiv suplimente cu astaxantina special formulate pentru imbunatatirea vederii.

De regula se recomanda sa incepi cu o doza zilnica de astaxantina cuprinsa intre 2 si 4 mg. Studiaza cu atentie eticheta pentru a determina concentratia exacta de astaxantina din continutul produsului utilizat. In functie de concentratia produsului, poate fi necesar sa ajustezi doza zilnica recomandata.

CONCLUZII

Omul modern este expus unui stres vizual cu mult mai ridicat decat cel de acum cateva sute sau zeci de ani, plus unui grad de oxidare substantial crescut! In mediul inconjurator de astazi exista mult mai multi contaminanti ca in trecut, iar rarefierea stratului de ozon determina o intensificare a luminii solare absorbite de ochi, ceea ce duce si la o inmultire a radicalilor liberi de la nivelul organului vazului.

La toate acestea se adauga chimicalele din apa, mancare, medicamente si produsele de uz casnic, respectiv stresul zilnic intens suferit de organism. Ori pe fond de stres, corpul isi pierde din capacitatea sa de a sintetiza antioxidanti de buna calitate care sa protejeze eficient tesuturile si organele de efectele imbatranirii.

Sursa: Secretele, Autor Razvan