Acasă Sanatate Afectiunea care ne fura ani din viata! Ce au descoperit specialistii?

Afectiunea care ne fura ani din viata! Ce au descoperit specialistii?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tulburarile de somn ne dezechilibreaza hormonii, ne cresc tensiunea arteriala, ne slabesc inima si ne ingrasa. Unul din trei adulti are probleme de somn in mod frecvent si stilul de viata modern, cu ritmul sau alert, cu stresul si cu alimentatia dezechilibrata, „promite” sa ne transforme intr-o generatie de insomniaci.

Dupa 55 de ani, somnul vine mai greu. O arata statisticile care sustin ca intre 25 si 40 la suta din persoanele care au peste aceasta varsta sufera de insomnii. De vina este melatonina, un hormon pe care epifiza il secreta noaptea intr-o cantitate tot mai mica pe masura ce imbatranim.

Insa, in mod surprinzator, nici la copii si nici la adolescenti situatia nu este mai buna in ceea ce priveste durata si calitatea somnului. Specialistii Universitatii „Tel Aviv” din Israel au calculat recent ca, fata de acum 30 de ani, copiii dorm cu o ora mai putin.

Insomnia poate fi de doua tipuri: primara sau secundara. Insomnia primara este atunci cand o persoana are probleme cu somnul, care nu sunt asociate direct cu alta afectiune sau cu alta problema de sanatate.

Insomnia secundara este atunci cand persoana are probleme cu somnul din cauza unor afectiuni precum astm, depresie, artrita, cancer, din cauza anumitor dureri, din cauza unor medicamente pe care le iau sau a unor substante pe care le consuma, precum alcoolul. Insomnia mai poate fi acuta sau cronica, in functie de durata acesteia sau cat de des se intampla. Poate avea loc pe o perioada scurta (acuta), de la o noapte pana la cateva saptamani, sau poate avea loc pe o perioada (cronica), cand o persoana sufera de insomnie de cel putin trei ori pe spatamana timp de o luna sau mai mult, scrie bzi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos