Acasă Stirile zilei Social Afacerea din care singurii pierzatori am fost noi! Piste pentru biciclisti la...

Afacerea din care singurii pierzatori am fost noi! Piste pentru biciclisti la pret de autostrada: ZECE milioane de euro!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Bucuresti sunt desenati 122 de kilometri de piste pentru biciclisti, Administratia Strazilor investind aproximativ 10 milioane de euro.

„Afacerea” s-a desfasurat in doua etape, in 2008 si in 2010. Doi ani mai tarziu, adica de curand, Politia Rutiera a inchis 80% dintre aceste piste, pe care le-a catalogat drept pericol public. Un business pe bani publici din care singurii castigatori sunt cei care l-au instrumentat.

Licitatiile pentru proiectare, consultanta, amenajarea si semaforizarea pistelor devenite oficial impracticabile au fost castigate de firmele Septembrie Consulting SRL, asocierea SC UTI Traffic Management SA & SC Dumava Semnalizare SRL si asocierea Marcatin SA & Vesta Investments SRL & Marca Plast SA. Povestea dateaza din 2008, din timpul mandatului fostului primar general al Capitalei, Adriean Videanu. Atunci au fost amenajati primii 68 de kilometri de piste pentru biciclisti. Benzile au fost gandite sa treaca prin Capitala pe 34 de strazi, din Piata Constitutiei pana pe Bulevardul Camil Ressu. De executie s-au ocupat firmele Marcatin SA si Vesta Investments SRL, castigatoarele licitatiei organizate in 2007, cu un contract de 4.872.014 lei cu TVA. Inca de la inaugurare s-a constatat ca unele piste nu au respectat latimea ceruta in Caietul de Sarcini sau razele de curbura impuse de viteza, cum ar fi cele de pe Splaiul Independentei, unde se formau chiar unghiuri drepte. Mai mult, dupa regulile autohtone, in calea biciclistilor soferii si-au parcat masinile, iar autoritatile locale au montat banci si jardiniere. Contractul incheiat de cele doua firme cu Administratia Strazilor a expirat in 2012, asa ca de aceste piste pentru biciclisti acum nu mai raspunde nimeni.

Alti 54 de kilometri pentru biciclisti

A doua etapa de amenajare a pistelor pentru biciclisti a inceput in 2010. Licitatia pentru „lucrari de proiectare si executie piste speciale pentru biciclisti si implementarea semaforizarii destinate acestora” a fost organizata in 2009 si castigata de asocierea SC UTI Traffic Management SA & SC Dumava Semnalizare SRL. Valoarea contractului a fost de 20.254.056 lei fara TVA. La licitatie singura oferta primita a fost din partea celor doua firme. Patru luni mai tarziu, Administratia Strazilor a mai organizat o licitatie, pentru servicii de consultanta pentru obiectivul de investitii „lucrari de proiectare si executie piste speciale pentru biciclisti si implementarea semaforizarii destinate acestora” in Bucuresti. Valoarea contractului a fost de 950.950 de lei fara TVA, iar castigatoare a fost declarata firma Septembrie Consulting SRL. Pistele pentru biciclisti au fost amenajate pe Calea Plevnei, Piata Charles de Gaulle, Bucurestii Noi, Viilor, Serban Voda, Odoarei, Valea Oltului, Soseaua Petricani, Valea Ialomitei, Valea Argesului, Ghencea, Mihai Bravu, Drumul Sarii, Poligrafiei, Timisoara, Drumul Taberei, Brasov, Constantin Prezan, Unirii, Oltenitei, 13 Septembrie, Bulevardul Sibiu, 1 Mai, Calea Dorobanti, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Bucuresti-Ploiesti, Piata Presei, Aviatorilor, Theodor Pallady, Fantana Miorita si Bulevardul Tudor Vladimirescu. Si aceste piste au fost trasate cu banda adeziva sau vopsea grunjoasa colorata in verde si galben. Benzile pentru circulatia bicicletelor ingusteaza circulatia pietonilor, multe fiind trasate pe trotuare, sau se opresc in chioscuri pentru vanzarea biletelor RATB sau a ziarelor, amplasate de autoritatile locale astfel din cauza proastei comunicari cu Administratia Strazilor. Unele, cum sunt cele de la Eroilor, se opresc direct in Dambovita.

Sursa: incomemagazine.ro