Acasă Sanatate Adevarul despre tensiunea arteriala! Un medic celebru darama un mit larg raspandit...

Adevarul despre tensiunea arteriala! Un medic celebru darama un mit larg raspandit printre romani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul Vasi Radulescu dezvaluie cum ar trebui sa avem tensiunea arteriala. „Marile asociatii de hipertensiune au actualizat ghidul oficial, avand la baza metaanalize cu date solide, tragand un semnal de alarma: tensiunea arteriala acceptata ca normala trebuie sa aiba valori de pana la 130/80 mmHg.

stiam de cativa ani ca cea mai buna tensiune este 120/70 mmHg. Cand am inceput practica prin spitale, consideram ca varstnicii pot sta pe tensiuni ceva mai mari, de 140 sau 150 mmHg sistolica, pentru ca TA mai mare ar tine vasul deschis si ar perfuza mai bine organele importante. Asta a picat. Tensiunea la varstnic trebuie sa aiba aceeasi valoare, ideal tot 120/70 mmHg. Bun, dar clasificarea disponibila pana de curand ne spunea ca la 130 – 139 mmHg sistolica suntem la normal-inalta, iar de la 140 mmHg incepe practic hipertensiunea. Noul ghid AHA (American Heart Association) sterge clasificarea avuta si trece la hipertensiune tot ce depaseste 130 cu 80 mmHg.

Acum, exista milioane de oameni care au 130/80 mmHg si asta genereaza multe intrebari, chiar valuri de teorii ale conspiratiei. Oamenii sustin ca AHA a schimbat ghidul tocmai pentru ca industria farmaceutica sa vanda mai multe pastile, si ar trebui ignorat totul. Lucrurile nu stau deloc asa. Recomandarile vin dupa analizarea unor date uriase – de la valorile de 130 cu 80 mmHg in sus, rinichii, vasele de sange, creierul, inima sufera. Sunt metaanalize, nu citiri in globuri de cristal.

Cea mai buna tensiune arteriala este 120/70 mmHg.

Sa spunem ca un pacient cu TA 130/80 mmHg vine la cabinet. Nu ii voi da pastile, niciun medic nu face asta. ii voi recomanda pentru inceput sa schimbe niste conduite gresite din viata lui (alimentatie mai ales, stil dinamic, miscare) si apoi monitorizam evolutia. Prin reducerea aportului de sare, combaterea stressului, stil activ cu exercitii fara exagerari in efort, tensiunea va scadea garantat. Regula este monitorizarea in cateva luni, in care pacientul are timp suficient sa isi construiasca obiceiuri sanatoase pe care sa le transforme in pilonii vietii sale. Nu se intampla nimic rau daca un om sta 6-12 luni cu aceasta tensiune, dar in acel interval el se va stradui, cu medicul aproape, sa o reduca si sa o treaca in parametri normali.

Aceeasi poveste este cu colesterolul. Daca nu exista factori de risc traditionali sau suplimentari si nu exista depuneri pe arterele carotide, un colesterol mare va fi redus fara medicatie (cel mai frecvent utilizate sunt statinele) si, daca nu se reuseste asta in aproximativ sase luni, se ia in calcul o alta strategie. Nu indoapa medicul imediat pacientul cu statine, pentru ca medicul are o minte extraordinara si stie cum sa procedeze in functie de anumite scenarii, conchide medicul pe eusuntv.