Acasă Utile Adevarul despre grasimea de pe burta! Cate ore trebuie sa dormi ca...

Adevarul despre grasimea de pe burta! Cate ore trebuie sa dormi ca sa nu te ingrasi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Odihna insuficienta poate duce la cresterea in greutate, sugereaza cercetatori britanici dupa ce au descoperit ca persoanele care dorm doar sase ore pe noapte au circumferinta taliei mai mare decât cele care dorm noua ore. Rezultatele studiului lor intaresc dovezile ca somnul insuficient poate contribui la dezvoltarea unor tulburari metabolice, precum diabetul, informeaza telegraph.co.uk.

Cercetarea, realizata de oameni de stiinta de la Universitatea din Leeds, a corelat durata somnului cu cantitatea de alimente ingerata, prin colectarea de date de la 1.615 persoane adulte. Au fost masurati si alti indicatori precum tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, glicemia, functiile tiroidei, graficul greutatii si al circumferintei taliei, scrie doctorulzilei.

S-a constatat ca persoanele care dorm mai putin de sase ore au cu 3 cm in plus in circumferinta taliei decât cei care dorm noua ore. Somnul insuficient este legat si de scaderea nivelului de colesterol „bun” care ajuta la eliminarea grasimilor din corp si protejeaza impotriva afectiunilor inimii.

Greg Potter, cercetator in domeniul metabolismului la Universitatea Leeds, spune ca numarul persoanelor obeze s-a dublat din 1980. „Obezitatea contribuie la dezvoltarea altor afectiuni, cum ar fi diabetul de tip 2. intelegerea fenomenului de luare in greutate are implicatii cruciale pentru sanatatea publica”, a adaugat el.

Este foarte important de precizat ca studiul nu a gasit o legatura intre odihna insuficienta si dieta nesanatoasa, lucru care i-a surprins pe cercetatori, scrie The Telegraph in articolul publicat in 28 iulie. Alte cercetari sugerasera ca somnul insuficient poate duce la alegeri alimentare nepotrivite, dar potrivit noului studiu chiar problemele de somn sunt cele care determina cresterea in greutate.

„Am ajuns la concluzia ca adultii care dorm mai putin decât semenii lor sunt mai predispusi la cresterea in greutate si obezitate, iar acest lucru intareste importanta odihnei corespunzatoare”, a adaugat Laura Hardie, cercetatorul principal al studiului.

„Durata optima a somnului difera de la persoana la persoana, dar este unanim acceptat ca un somn de 7 pâna la 9 ore este benefic pentru majoritatea adultilor.”

Studiul a fost publicat in revista „Plos One” si se adauga altor cercetari din domeniu care subliniaza importanta somnului pentru sanatate.