Acasă Stirile zilei Stiinta ADEVARUL despre GIOCONDA, cea mai celebra pictura din lume!

ADEVARUL despre GIOCONDA, cea mai celebra pictura din lume!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gioconda, cea mai celebra pictura din lume, ar putea fi un portret al mamei lui Leonardo da Vinci, potrivit unui nou studiu al cercetatorului italian Angelo Paratico.

Angelo Paratico a petrecut ultimii 20 de ani locuind si lucrand la Hong Kong si cercetand legaturile dintre Italia si China de-a lungul ultimelor cinci secole. Istoricul spune ca o serie de documente descoperite in timpul a doi ani de cercetare sta la baza celei mai recente carti ale sale, „Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy” („Leonardo Da Vinci: Un carturar chinez pierdut in Italia Renasterii”, n.r.).

Potrivit lui Paratico, volumul, care va fi publicat anul viitor, aduce la lumina o serie de dovezi care il leaga pe Da Vinci de Orientul Indepartat.

„Pana la un punct, sunt sigur ca mama lui Leonardo era din Orient, dar pentru a o face chinezoaica trebuie sa folosim o metoda care presupune deducerea informatiei. Un client bogat al tatalui lui Leonardo a avut o sclava pe nume Caterina. Dupa 1452, anul nasterii lui Leonardo, femeia a disparut din documente. Nu mai lucra acolo”, a declarat Paratico pentru publicatia South China Morning Post.

Tatal lui Leonardo da Vinci a fost notar si se crede ca mama artistului se numea Caterina, care, potrivit unor studii, ar fi fost o taranca locala.

Potrivit lucrarii istoricului italian, este mai probabil insa ca mama lui Leonardo da Vinci sa fi fost sclava.

„In timpul Renasterii, tari precum Italia si Spania erau pline de sclavi din Orient”, a declarat Paratico, sustinandu-si teoria si afirmand ca exista unele aspecte ale vietii si operei lui Da Vinci care sugereaza o legatura cu Orientul.

„De exemplu, faptul ca scria cu mana stanga, de la stanga la dreapta… si era, de asemenea, vegetarian, lucru deloc obisnuit. Mona Lisa este probabil un portret al mamei sale, cum a spus si Sigmund Freud in 1910. Pe spatele tabloului este un peisaj chinezesc si chiar fata Mona Lisei arata ca o chinezoaica”, a spus Angelo Paratico.

Italianul crede ca singura cale de rezolvare a misterului este exhumarea ramasitelor unor rude de-ale lui Da Vinci si extragere unor probe de ADN.

Angelo Paratuco este autorul mai multor volume, printre care se numara „Ben”, despre un tanar, James Bond, care este trimis sa-l asasineze pe dictatorul fascist italian Benito Mussolini pentru a recupera scrisori compromitatoare, parte a unei corespondente dintre Mussolini si premierul britanic Winston Churchill.

Gioconda sau Mona Lisa este o pictura celebra a lui Leonardo da Vinci, realizata in anii 1503-1506. Tabloul prezinta o femeie cu expresie ganditoare si un suras abia schitat, pictura fiind considerata cea mai renumita opera din istoria picturii. In prezent tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris.

Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut ca Leonardo Da Vinci, a trait intre anii 1452 si 1519, fiind cel mai de seama reprezentant al Renasterii italiene. Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist si scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seama geniu din intreaga istorie a omenirii.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede