Doctorul Simona Tivadar spune intr-un interviu pentru life.ro ca detoxul este o prostie. „Este incercarea oamenilor moderni de a-si cumpara pasapoarte spre nemurire fara sa-si impuna nici un fel de restrictii. Cu alte cuvinte, in loc sa aiba o alimentate normala, civilizata, in fiecare zi, in care sa aiba grija la orele de masa si la ce mananca, prefera sa manance pe apucate la covrigariile si patiseriile din colt, la fasfoodul de pe strada, la cateringul mai mult sau mai putin bun. si, din cand in cand, simt nevoia sa faca un „bine” corpului lor si sar din masura de a manca numai tampenii si mizerii, intr-o extrema despre care ei isi imagineaza ca e benefica. Evident, este o prostie. Asa cum masa lor e o prostie, asa si aceste masuri extreme sunt la fel. Mai ales ca, dupa cum stiti, retetele sunt din cele mai diferite: unii considera ca este „detox” sa manance ovaz, orz, secara, altii iaurt si fructe, altii argila albastra, altii sa bea sucuri de legume.

Fiecare are o alta definitie a detoxului si, bineinteles, ca orice pseudostiinta care lucreaza cu certitudini si convingeri, acest pretins procedeu de curatare a organismului s-a raspandit, fiind sustinut si propagat de pseudonutritionisti sau de oameni fara pregatire medicala care au gasit astfel un instrument foarte bun de a castiga bani”.

Este doar  o industrie

„Da, este. si nu e de mirare, fiindca toata lumea este fascinata de nemurire si de viata fara de moarte si de sanatate vesnica. in primul rand sa spunem ca nu exista detox, pentru ca nu exista toxine.

Tocmai ce s-a luat un Premiu Nobel la sfarsitul lui 2016 pentru medicina pentru un studiu care demonstreaza ca celula se „curata”, daca vreti sa spunem asa, de catre ea insasi! Nu exista o formula chimica a acestor toxine, ca nu le denumeste nimeni specific, fiind numite toxine, asa, generic si misterios. Nu se cunoaste toxina x, sau toxina y…

Dar nu au o formula chimica? Ca toate pe lumea asta au o formula chimica: apa, corpul uman, sangele, mancarea pe care o mancam, marul… E un chimist, Kennedy, australian, care, satul de aceasta chemofobie si de aceasta impostura legata de substantele chimice despre care acum se vehiculeaza tot felul de aberatii pe planeta, a facut inclusiv tricouri, sorturi de bucatarie si alte lucruri dragute, imprimate cu formula chimica a oului, a bananei, a capsunilor, etc. si daca ne uitam pe internet la formulele chimice ale domnului Kennedy o sa constatam cat benzen, cat benzol si alte substante exista in fructele pe care le mancam in fiecare zi… Deci, nu exista toxine! De aceea nu exista nici detox. Oamenii nu se intoxica, oamenii elimina deseuri singuri, fara ajutor. (Noi vorbim aici despre oamenii sanatosi, desigur, nu despre cei bolnavi). Deci, omul elimina deseuri prin piele (transpiratia), prin plamani (CO2), prin rinichi (urina) si prin tubul digestiv (fecale). Aceste sisteme sunt atat de bine perfectionate, incat din fericire nu le putem influenta.”, spune Simona Tivadar.

Sursa: Life.ro