Cap Limpede

Sanatate

Adevarul a iesit la iveala! Ce nu ti-a spus nimeni despre expunerea la soare!

De cativa ani buni incoace mass-media este impanzita cu informatii care sugereaza ca expunerea la soare provoaca aparitia cancerului. Cel mai recent studiu al suedezilor vine sa contrazica acest mit prezent in mentalul colectiv.

Cercetatorii suedezi au realizat recent un studiu in cadrul caruia au incercat sa descopere dependenta fata de expunerea la soare si aparitia cancerului de piele. Pe parcursul a 20 de ani, cercetatorii au desfasurat sondaje in randul doamnelor, cu varsta cuprinsa intre 24 si 65 de ani.

Aproximativ 30.000 de voluntari din randul doamnelor au raspuns la intrebarile legate de starea de sanatate, de statutul lor social si cel marital, precum si diverse obiceiuri. Dupa cum s-a stabilit, expunerea frecventa la soare intareste sistemul cardio-vascular si previne aparitia bolilor cardiovasculare, ca urmare a continutului sporit de vitamina D in organism.

Vitamina D regleaza schimbul de fosfor si calciu, favorizeaza absorbtia calciului din tractul gastrointestinal si acumularea acestuia in oase, este necesara pentru maturizarea tesutului cartilaginos, stimuleaza sinteza proteinelor si productia de ATP in tesutul muscular, ceea ce este vital de important pentru activitatea muschiului cardiac.

Se pare insa ca cercetatorii suedezi nu au putut stabili clar daca exista o legatura intre expunerea la soare si aparitia melanomului. De altfel, cazurile de mortalitate in Suedia provocate de acest tip de cancer a ramas neschimbat. Cercetatorii incearca sa stabileasca acum perioada optima admisa de expunere la soare si la alte proceduri de acest gen.

Sursa: RADOR

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-86338").on("click", function(){ $(".com-click-id-86338").show(); $(".disqus-thread-86338").show(); $(".com-but-86338").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});